Frp beskylder regjeringen for feilinformering om strømstøtte

Terje Halleland (Frp) beskyldte regjeringen for feilinformasjon om strømstøtteordningene.
Terje Halleland (Frp) beskyldte regjeringen for feilinformasjon om strømstøtteordningene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens påstand om at Norge har en bedre strømstøtteordning enn Tyskland, er feil, hevder Frp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Stortingets spørretime onsdag gikk Frps Frps energipolitiske talsperson Terje Halleland i strupen på olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

– Erkjenner statsråden at han tok feil om at Tyskland ikke har bedre støtteordninger for sitt næringsliv enn hva vi har i Norge? ville Halleland vite.

Han viste til at faktasjekkere i faktisk.no nylig publiserte en omfattende oversikt over hvordan den norske strømstøtteordningen egentlig slår ut sammenlignet med andre land i Europa, basert på tall fra flere analyseselskaper.

Når bedrifter tas med i ordningen, ligger Norge bak land som Tyskland, samt Østerrike, Nederland, Malta, Luxembourg, Slovakia, Italia og Storbritannia.

Om bare husholdninger tas med, ligger Norge på en sjetteplass, bak Nederland, Østerrike, Malta, Storbritannia og Slovakia.

Aasland svarte med å forsvare de norske ordningene, inkludert satsingen på fastprisavtaler til næringslivet. Disse mener Aasland gir priser som kan stå seg godt sammenlignet med Tyskland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det er fremdeles viktig å få på plass enda bedre konkurranse i dette markedet for å styrke bedriftenes mulighet til å få langsiktige, gode avtaler for strøm som en viktig innsatsfaktor, sa han.

Olje- og energiministeren påpekte at næringslivet nå tilbys treårskontrakter nede i godt under 1 krone per kWh. Og sjuårskontrakter på godt under 70 øre.

– Jeg mener at det i konkurranseflaten mot for eksempel Tyskland står seg veldig godt. Der er prisinnretningen sånn at man betaler 1,40 kroner per kWh for det som overstiger 30.000 kWh, sa Aasland.