Pink Floyd-legendene David Gilmour og Roger Waters  i heftig ordkrig om Putin

Dave Gilmour og Roger Waters under en reunion-konsert med Pink Floyd i Hyde Park i London i juli 2005. I dag er de bitre uvenner og politisk rykende uenige.
Dave Gilmour og Roger Waters under en reunion-konsert med Pink Floyd i Hyde Park i London i juli 2005. I dag er de bitre uvenner og politisk rykende uenige. Foto: Stephen Hird / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå ber russiske myndigheter om hjelp fra Roger Waters. Oppdraget er å overtale FNs sikkerhetsråd til å be om stans i våpenleveransene til Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Waters er i hardt vær etter han publiserte et åpent brev på sin nettside i september. Brevet var stilet til Ukrainas førstedame, Olena Zelenska.

Her argumenterte rockelegenden mot den vestlige forsyningen av våpen til regimet i Kiev.

Tirsdag skriver nyhetsbyrået Reuters at Russland har bedt Waters om en tjeneste. Forslaget går ut på at Waters skal forsøke å overbevise FNs Sikkerhetsråd om at vestlige våpenleveranser til Ukraina bare vil forlenge krigen.

Provosert av veldedighetssingel

Forholdet mellom Waters og gitaristen David Gilmour har forverret seg etter å ha vært kjølig i mange tiår. Nå har fiendskapet blusset opp på nytt etter Waters angivelige støtte til Russland og Russlands president Vladimir Putin.

Da Waters sine tidligere bandkolleger i Pink Floyd utga sangen «Hey Hey Rise Up» i fjor, rant det over for Waters.

Låta er en veldedighetssingel med den ukrainske musikeren Andriy Khlyvnyuk, som samlet inn penger til humanitære veldedige organisasjoner for å hjelpe de som er berørt av russernes brutale angrepskrig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Proxy-krig gjør meg trist

Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB
Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB

– Det oppmuntrer til fortsettelsen av krigen. Pink Floyd er et navn jeg pleide å være assosiert med. Det var en stor tid i livet mitt, en veldig stor sak. Å assosiere det navnet nå med noe sånt som dette... proxy-krig gjør meg trist. Jeg vil ikke heise et flagg i denne konflikten. Ikke et ukrainsk flagg, ikke et russisk flagg, ikke et amerikansk flagg, la Waters til, skriver det britiske musikkmagasinet New Musical Express.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva blir de neste? Mr. Bean?

Russlands ønske om at frontfiguren i et av verdens største rockeband skal spille en politisk rolle i storkrigen i Europa, faller ikke i god jord.

– Russisk diplomati pleide å være seriøst. Hva blir de neste? Mr. Bean?, sier en diplomat tilknyttet FNs sikkerhetsråd, som uttaler seg på betingelse av anonymitet, ifølge byrået.

Waters skal også ha terget på seg Gilmour med flere antisemittiske uttalelser. I et intervju med Berliner Zeitung skal han ha gitt til kjenne sitt syn på Israel og krigen mellom Russland og Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en oversatt versjon av intervjuet på Waters eget nettsted ble musikeren på et spurt om han fortsatt trodde at staten Israel var sammenlignbar med Nazi-Tyskland.

Kaller USA «den største aggressoren»

– Ja, selvfølgelig. Israelerne begår folkemord. Akkurat som Storbritannia gjorde under vår koloniperiode, uttaler Waters.

Han skal også ha kritisert USAs president Joe Biden for sin rolle i krigen mellom Russland og Ukraina, og kalte Amerika «den største aggressoren».

Dette har fått David Gilmour og hans kone, forfatteren Polly Samson, til å se rødt. De mener Waters har gjort seg til Putins forsvarer, og at rockelegenden bidrar til antisemittisme. På Twitter har de kommet med en tirade av karakteristikker.

Flere medier har omtalt saken, blant andre The Guardian og Jerusalem Post.