Erna Solberg om Emilie Enger Mehl: – Forsøkte å føre Stortinget bak lyset

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) er i hardt vær etter at hun innrømmer at hun hadde Tiktok på tjenestetelefonen.
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) er i hardt vær etter at hun innrømmer at hun hadde Tiktok på tjenestetelefonen. Foto: Javad Parsa / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre-leder Erna Solberg er nådeløs i sin kritikk av justisminister Emilie Enger Mehl for ikke å svart på Stortingets spørsmål om hun har TikTok installert på tjenestetelefonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag bekreftet justismisnister Emilie Enger Mehl (Sp) overfor TV 2 at hun hadde hatt TikTok på tjenestemobilen sin i en måneds tid før hun slettet appen.

Nå reagerer Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg på opplysningen fra justisministeren, som kommer etter at hun i lag tid har nektet å bekrefte eller avkrefte at hun hadde hatt den kinesiske appen på telefonen.

– Det er dumt at en justisminister, med ansvar for sikkerhetsloven, har installert TikTok på tjenestetelefonen. Alle kan gjøre feil, men den feilen hun har gjort i tillegg er å forsøke å føre stortinget bak lyset, sier Solberg til NRK.

I en serie artikler de siste månedene har Dagbladet rettet et kritisk søkelys på Mehls bruk av Tiktok.

Støre forsvarer Mehl

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er uenig i påstanden fra Solberg.

Erna Solberg går hardt ut mot Emilie Enger Mehl. Foto: NTB
Erna Solberg går hardt ut mot Emilie Enger Mehl. Foto: NTB

– Nå er dette godt kjent og det det er det som er viktig. Hun har fulgt de rådene hun har fått fra justisdepartementet og jeg tror hun har gjort det på en forsvarlig måte, sier Støre til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så hun har ikke ført stortinget bak lyset?

– Nei, på ingen måte, sier Støre.

Støre uttrykker overfor statskanalen at han er trygg på at Mehl har håndtert saken på riktig måte.

Fremskrittspartiet-leder Sylvi Listhaug mener på sin side at det er grunn til å kalle Mehl inn til Stortinget og avkreve henne svar, ifølge Dagbladet.

– Jeg mener definitivt det er grunnlag for å spørre om Emilie Enger Mehl har ført Stortinget bak lyset, sier Listhaug, som vil ha en totalgjennomgang av spørsmål og svar Mehl har gitt Stortinget i denne saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må spørre oss om Mehl i det hele tatt har opprettholdt informasjonsplikten til Stortinget i denne saken, sier hun.

– Tilliten vår er betydelig svekket

Stortingsrepresentant og leder av justiskomiteen på Stortinget, Per-Willy Amundsen (Frp), mener tilliten til justisministeren er betydelig svekket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mehl bekrefter med sitt intervju at hun bevisst har villedet Stortinget i fire måneder og dermed undergravd Stortingets kontrollfunksjon, sa Amundsen til NTB onsdag.

– At justisministeren sier hun valgte å laste ned Tiktok på sin tjenestetelefon etter at hun satte seg inn i rådene, er forstemmende. Tiktok-bruk er åpenbart ikke forenlig med rådene til Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Det at hun velger å fortelle sin historie til mediene etter å ha nektet å svare Stortinget i fire måneder, setter henne ikke i et troverdig lys, mener han.

Grunde Almeland i Venstre sier til Dagbladet at han reagerer på Mehls oppførsel i saken. Han mener oppførselen er respektløs overfor Stortinget.

– Det er helt uforståelig at hun har brukt så lang tid på å svare på dette, sier han.

Eid av kinesisk selskap

Tiktok er en av verdens mest populære apper, men appen er også kontroversiell. Den eies av det kinesiske selskapet ByteDance som samler inn data om brukerne. Frykten har vært at opplysninger kan havne i kinesiske myndigheters hender.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg valgte å ta i bruk Tiktok fordi det er en av de største sosiale medier-plattformene i Norge. Over 1,2 millioner nordmenn har profil på Tiktok, og det har vært økende i flere år, sa Mehl til TV 2 onsdag.

Justisministeren har flyttet en rekke apper som Tiktok over til en separat mobiltelefon for å slippe å ha dem på tjenestetelefonen. Hun sier hun gjorde dette på eget initiativ i oktober.