Helsetopp utfordrer matbransjen: Må være tydeligere på helse

Helsestatssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt vil at matvarebransjen går i seg selv ved markedsføring av usunne produkter. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Helsestatssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt vil at matvarebransjen går i seg selv ved markedsføring av usunne produkter. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Myndighetene og matvarebransjen må samarbeide bedre, så det blir en endring i nordmenns helse, mener statssekretær.

Ellers vil ikke helsevesenet klare å stå i utfordringene, er budskapet fra statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet i en paneldebatt med aktører i matbransjen hos Fafo torsdag

– Reklame for ostepop og baconpølse – vi må snakke om det. «Tre for to sjokoladeboller» og så videre, vi må snakke om det. Hvis det ikke skjer en endring der, så nordmenns BMI fortsetter å gå opp, og vi ser at antall eldre går opp, og vi i tillegg skal bli sykere, så vil ikke helsevesenet klare å stå i dette.

Bjørkholt sier Helsepersonellkommisjonens rapport tydelig vil tegne opp et bilde av at Norge vil slite med at veksten i helsepersonell er for lav sammenlignet med veksten i antall eldre. Da må befolkningen bli sunnere, påpeker Bjørkholt. Markedsføring av usunne produkter er et av grepene Bjørkholt trakk fram.

Han deltok i debatt etter at Fafo la fram evaluering av «Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold».

– Hvis vi skal klare å tilby befolkningen likeverdige folkehelsetjenester, så må vi ha et tydeligere folkehelsefokus. Det beste er om vi kan gjøre det med godt samarbeid, men går ikke det, må vi gjøre andre ting, sa Bjørkholt, og sa at økte avgifter er et av de sterke virkemidlene myndighetene har.

Helsepersonellkommisjonens leder Gunnar Bovim overleverer rapporten til helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) klokka 11.