Finland vurderer våpeneksport til Tyrkia

Forsvarsministrene Antti Kaikkonen fra Finland (til venstre) og Hulusi Akar fra Tyrkia møttes torsdag i Ankara. Kaikkonen sier Finland vurderer å gi grønt lys til eksport av våpen til Nato-landet Tyrkia for første gang siden 2019.
Forsvarsministrene Antti Kaikkonen fra Finland (til venstre) og Hulusi Akar fra Tyrkia møttes torsdag i Ankara. Kaikkonen sier Finland vurderer å gi grønt lys til eksport av våpen til Nato-landet Tyrkia for første gang siden 2019. Foto: Tyrkias forsvarsdepartement / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finland vurderer å gi eksportlisens for enkelte våpen til Tyrkia, sier forsvarsminister Antti Kaikkonen i et møte i forbindelse med Finlands Nato-søknad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kaikkonen møtte sin tyrkiske kollega Hulusi Akar i Tyrkias hovedstad Ankara torsdag.

Ifølge kringkasteren Yle sa Kaikkonen at noen søknader om eksportlisens kan bli behandlet «i nær fremtid». Han la samtidig til at ingen våpen ville bli levert uten en grundig kontroll.

Selv om det ikke foreligger noe konkret eksportforbud, har ikke Finland solgt våpen til Tyrkia siden det tyrkiske militæret gikk til aksjon mot kurdiske milits i Nord-Syria i 2019.

Tyrkia har fortsatt ikke godkjent Sveriges og Finlands søknad om Nato-medlemskap. De har krevd flere tiltak og innrømmelser fra de to søkerlandene, blant annet at Sverige utleverer flere personer Tyrkia mistenker for ha deltatt i kuppforsøket i 2016.

Heller ikke Ungarn har godkjent søknadene, men har varslet at det vil skje tidlig på nyåret. Alle Nato-landene må gi sitt samtykke før Sverige og Finland kan tas opp i alliansen.