Tommel ned for tollfrihet til Ukraina

De fleste opposisjonspartiene vil gi Ukraina utvidet tollfrihet, men regjeringspartiene, KrF og SV sier nei.
De fleste opposisjonspartiene vil gi Ukraina utvidet tollfrihet, men regjeringspartiene, KrF og SV sier nei. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap, Sp, KrF og SV sier nei til tollfrihet på flere varer enn i dag for Ukraina. Et forslag fra opposisjonen ville fått flertall dersom SV hadde støttet det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fungerende finanspolitisk talsperson i SV, Cato Brunvand Ellingsen, sier til Dagens Næringsliv at partiene som står bak forslaget, ikke har tatt kontakt med dem for å finne en løsning som partiet kan bli med på.

– Hvis man prøver å bygge ekte flertall i budsjettprosessen, er det vanlig å ha dialog med de andre partier først, ikke bare å legge ting inn over bordet, sier Ellingsen.

I juni ba Ukraina om at Efta-landene, herunder Norge, fjernet toll på alle ukrainske varer i ett år. EU, USA og Storbritannia har allerede gitt Ukraina tollfrihet, men i Norge sier altså regjeringspartiene nei.

Regjeringen har tidligere opplyst at de fleste industrivarer fra Ukraina allerede er tollfrie, mens landbruksvarer er tollbelagt.

Neste uke, tirsdag 13. desember, skal saken opp i Stortinget.

– Flaut

Forslaget fra opposisjonen får støtte fra Høyre, Venstre, Frp, Rødt og MDG. På den andre siden vil Ap, Sp og SV, som til sammen har flertall i Stortinget, stemme imot.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstres Sveinung Rotevatn mener det er flaut at Norge som det eneste landet i Vesten ikke vil gi Ukraina tollfrihet.

– Handel med Ukraina er en åpenbar måte å hjelpe det ukrainske folket på, i tillegg til våpenstøtte og bistand. Det er uforståelig at regjeringen nekter å stille opp, skriver han i en pressemelding.

Skal forhandle

I et svar til Stortinget i slutten av november skriver næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) at regjeringen «vurderer handelsrelaterte tiltak overfor Ukraina bredt og ser disse i sammenheng med hvilke andre tiltak som iverksettes for å bistå landet».

I midten av desember skal Efta-landene og Ukraina møtes for å forhandle om saken, opplyser han.

– Modernisering av frihandelsavtaler er omfattende prosesser som berører alle spørsmål som reguleres i frihandelsavtalene, og vil derfor ta tid, skriver Vestre.