Rødt vil gi «vanlige familier» over 26.000 kroner mer å rutte med

Rødt-leder Bjørnar Moxnes la onsdag fram partiets alternative budsjett, der det blant annet foreslås en milliardpakke for å hjelpe de som sliter mest med det økte kostnadsnivået.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes la onsdag fram partiets alternative budsjett, der det blant annet foreslås en milliardpakke for å hjelpe de som sliter mest med det økte kostnadsnivået. Foto: Ole Berg Rusten / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiet Rødt hevder vanlige familier ville fått 26.180 kroner mer å rutte med neste år – hvis politikken i deres alternative budsjett hadde blitt gjennomført.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det viktigste Rødt foreslår i dette budsjettet, er en krisepakke mot priskrisen. Vi vil både øke inntektene og kutte i regningsbunken til folk, sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes da han la fram partiets alternative budsjett onsdag morgen.

Partiet øker det samlede skattetrykket med 27 milliarder mer enn regjeringen og vil bruke totalt 17 milliarder kroner på å avhjelpe situasjonen for dem som sliter med dramatisk økt kostnadsnivå. Kutt i utgifter til eksempelvis helse, tannhelse og barnehager, samt økte ytelser, skal gjøre økonomien romsligere for pensjonister, uføre, arbeidsledige, studenter, barnefamilier og enslige forsørgere, ifølge Moxnes.

– Økende utgifter til mat, strøm, bolig gjør at stadig flere får det trangere. Flere hundre tusen familier sliter økonomisk. Krisen er dypt til stede i hundretusener av hjem landet rundt, men det virker som om politikerne ikke har innsett det: høyresiden er mest bekymret for laksebaronenes ve og vel, og regjeringen gjør ikke nok, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rødt vil blant annet:

* bruke 2,9 milliarder kroner mer på tannhelse, blant annet ved å øke refusjon over egenandelstaket til 40 prosent

* fjerne alle gebyrer i helsevesenet for folk under 18 år og droppe økningen av egenandelstaket og egenandelene på blåresept

* innføre gratis barnehage for 5-åringer

* senke kollektivprisene med 20 prosent for alle, kutte togprisene 60 prosent for studenter, honnør og barn

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* momskutt for 3,2 milliarder ved å redusere momsen på kollektivtrafikk, kultur og hoteller fra 12 til 8 prosent, samt fjerne momsen helt på reparasjoner og norskprodusert frukt og grønt

– Med Rødts krisepakke og skatteopplegg sitter en vanlig familie igjen med 26.180 mer, sa nestleder Marie Sneve Martinussen.

Øker skattene

Partiet ønsker å bruke drøyt 14 milliarder kroner mer av oljefondets avkastning enn regjeringen for å nå målet om 1 prosent av bruttonasjonalinntekt i bistand, men holder seg på samme oljepengenivå som regjeringen innenlands.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det økte skattetrykket – høyere bedriftsbeskatning, økt skatt på aksjeutbytte, såkalt progressiv formuesskatt for å kunne skattlegge de største formuene mest og høyere inntektsskatt for dem som har høyest lønn – skal ikke ramme vanlige folk, lover partiet.

– Tre firedeler av befolkningen vil ikke få økt skatt, de som tjener under 700.000. Men personer med høye inntekter og aksjeutbytter må betale mer, spesielt dem med over 2 millioner kroner i årlig inntekt, altså de 1,4 prosent rikeste får merke Rødts skattepolitikk, sa Martinussen.

Heller ikke kongefamilien slipper unna når Rødt skal flytte penger til såkalt vanlige folk. Kongen og dronningen får et kutt i apanasjen på 25 prosent, tilsvarende 3,5 millioner kroner med Rødts opplegg. Kronprinsparet må tåle et kutt på 2,9 millioner kroner. I tillegg vil partiet droppe overføringer til hoffet og bevilgninger til eiendommer til kongelige formål med til sammen 19 millioner kroner.