Rødt vil bruke mer enn regjeringen på Forsvaret

Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil styrke norsk forsvarsevne gjennom økte bevilgninger og omprioriteringer innen Forsvaret. Foto: Hanna Johre / NTB
Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil styrke norsk forsvarsevne gjennom økte bevilgninger og omprioriteringer innen Forsvaret. Foto: Hanna Johre / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rødt vil plusse på forsvarsbudsjettet med 700 millioner kroner. De satser på Heimevernet og luftforsvar, mens utenlandsoperasjoner og kampflykjøp droppes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går fram av partiets alternative statsbudsjett, som legges fram onsdag.

– Russlands folkerettsstridige angrepskrig mot Ukraina viser at det haster å bygge et forsvar som er bedre i stand til å beskytte Norges selvstendighet, sier partileder Bjørnar Moxnes.

Regjeringen har foreslått å øke forsvarsbudsjettet med nærmere 10 prosent til 75,8 milliarder kroner. Rødt vil bevilge ytterligere 700 millioner kroner, som skal fordeles følgende:

* Investeringskostnader til 5.000 flere soldater i Heimevernet.

* Gjenopprette Sjøheimevernet.

* Gjenopprette Heimevernets spesialavdeling mot sabotasje og terror.

– Styrke nasjonal forsvarsevne

Det har blusset opp ny debatt rundt Rødts forsvarspolitikk i lys av krigen i Ukraina. Partiet har stått fast ved sin motstand mot norsk Nato-medlemskap. Moxnes mener styrkingen innebærer en gjenreisning av det norske invasjonsforsvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rødt er mot norsk Nato-medlemskap, men Norge kommer til å være medlem av alliansen også neste år. I vårt budsjett viser vi hvordan Rødt vil styrke den nasjonale forsvarsevnen i 2023, og jeg tror dette er tiltak som mange ser at er sunn fornuft, uavhengig av hva man mener om Nato, sier Moxnes.

– Ethvert land må være i stand til å hevde egen suverenitet, men på grunn av nedbyggingen av Forsvaret til fordel for deltakelse i krigføring utenlands, er forsvarsevnen kraftig redusert. Derfor må Forsvaret styrkes, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inndekningen til forsvarssatsingen skal komme fra økte skatter på store inntekter og formuer, samt aksjeutbytte og selskaper med store overskudd, opplyser Rødt, uten å gå nærmere i detalj i forkant av budsjettforslaget.

Vil omprioritere

Rødt mener videre at det bør gjøres omprioriteringer innenfor det forslaget regjeringen har lagt på bordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De vil gjenopprette luftvernbeskyttelse for sivilbefolkningen og beslutningssentra og oppgradere luftvern ved Forsvarets flybaser. Dette vil koste 1,7 milliarder kroner i 2023.

Dedikert helikopterstøtte for Hæren i Nord-Norge bør gjeninnføres, og prosessen med å skaffe presisjonsartilleri må komme i gang – til sammen en kostnad på 554 millioner kroner.

Forsvaret bør videre styrkes med 500 flere årsverk (vil koste 500 millioner kroner), og lagre med ammunisjon, uniformer og beskyttelsesutstyr bør fylles opp (200 millioner kroner).

Disse omprioriteringene skal dekkes inn ved to hovedgrep, mener Rødt: De mener Norge bør stanse utbetaling til kampfly som skal leveres i 2023 og 2024. I tillegg skal militæroperasjoner i utlandet avsluttes. Samlet gir dette en innsparing på 3,2 milliarder kroner, ifølge forslaget.