Regjeringen hasteinnkaller til pressekonferanse om beredskapen i norske havner

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) innkaller til pressekonferanse. I forbindelse med den russiske invasjonen av Ukraina har Norge, som eneste land, fortsatt et unntak som gir russiske fiskefartøy fri tilgang til norske havner.
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) innkaller til pressekonferanse. I forbindelse med den russiske invasjonen av Ukraina har Norge, som eneste land, fortsatt et unntak som gir russiske fiskefartøy fri tilgang til norske havner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge skjerper kontrollen med russiske fiskebåter, og de får heretter bare levere fisk i Tromsø, Kirkenes og Båtsfjord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble kjent under en hasteinnkalt pressekonferanse med flere statsråder til stede torsdag ettermiddag.

– Målet er at alle russiske fiskefartøy skal kontrolleres. Dette vil gjøre det vanskeligere å benytte russiske fiskefartøy til ulovlig virksomhet, for eksempel ved omgåelse av eksportregelverket, sa justisminister- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) på en hasteinnkalt pressekonferanse torsdag.

Hun la til at det vil gjøre det enklere for tolletaten og myndighetene å ha oversikt, samt å kunne gjennomføre kontroller.

– Vi har fått informasjon som gjør at vi må stramme inn

I forbindelse med den russiske invasjonen av Ukraina har Norge, som eneste land, fortsatt et unntak som gir russiske fiskefartøy fri tilgang til norske havner.

– Vi har fått informasjon som gjør at vi må stramme inn tilgangen for russiske fiskefartøy til å anløpe norske havner og også øke kontrollen, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens mål er at alle russiske fiskefartøy skal kontrolleres i norske havner.

Venstre-leder Guri Melby er blant dem som har krevd at fartøyene stenges fullstendig ut, mens Høyre-leder Erna Solberg har bedt om en rask avklaring av spørsmålet.

Kan ikke svare på om fiskefartøy har blitt brukt til etterretning

Norge følger med på lovlig russisk aktivitet i Norge, men justisministeren kan ikke gå konkret inn på om russiske fiskefartøy mistenkes brukt i etterretning.

NTB stilte spørsmål om dette på torsdagens pressekonferanse om begrensning av russiske fiskefartøys adgang til norske havner, i lys av invasjonen av Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mistenker dere at fiskefartøy har blitt brukt i russisk etterretning ?

– I et åpent samfunn som Norge må vi ta høyde for at ulike typer av lovlig aktivitet kan misbrukes blant annet til etterretningsformål. Det følger vi med på generelt grunnlag, og det er også noe av bakgrunnen for at regjeringen har styrket Politiets sikkerhetstjeneste det siste halvåret, for å øke evnen til å forebygge det, for å avdekke det og å håndtere en eventuell aktivitet. Og så kan jeg ikke gå nærmere inn på det konkrete spørsmålet, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre: Nødvendig å stramme inn nå

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Annika Byrde / NTB Foto: NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Annika Byrde / NTB Foto: NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at informasjonen regjeringen har fått, gjorde det nødvendig å stramme inn for russiske fiskefartøy.

Regjeringen er blitt møtt med krav om å gjøre dette i flere måneder. Norge er eneste land som har hatt et unntak som gir russiske fiskefartøy adgang til våre havner.

– Hvorfor gjorde dere ikke dette før?

– Det er fordi vi ville ha et saklig grunnlag før vi tok en beslutning. Derfor er dette noe som vi må ha god innsikt i og god oversikt over før vi tar en beslutning. Det vi har sett til nå har gjort det nødvendig å stramme inn, sier Støre til NTB.

Regjeringens pressemelding ble slettet

Foruten justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) deltok utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) fra regjeringen på pressekonferansen, som startet klokken 16.40.

VG meldte at det ifølge regjeringen blir skjerpet kontroll av russiske fiskefartøy, og at de kun skal få anløpe tre havner.

Kort tid seinere ble regjeringens pressemelding om dette fjernet fra deres nettsider.

Saken oppdateres