Putin forventer at situasjonen i Ukraina stabiliserer seg

President Vladimir Putin håper de russiske tilbakeslagene i Ukraina snart er over. Foto: Sputnik / AP / NTB
President Vladimir Putin håper de russiske tilbakeslagene i Ukraina snart er over. Foto: Sputnik / AP / NTB Foto: NTB

President Vladimir Putin sier at han forventer at situasjonen i områdene Russland har annektert i Ukraina vil stabilisere seg.

President Vladimir Putin sier at han forventer en mer stabil situasjon i områdene som Russland har annektert i Ukraina.

– Vi jobber ut fra en antakelse om at situasjonen i de nye territoriene kommer til å stabilisere seg, sa han under en videosamtale med russiske lærere onsdag.

Få timer tidligere meldte den ukrainske lederen i fylket Luhansk, Serhij Hajdaj, at «avokkupasjonen» av Luhansk offisielt har startet.

Luhansk er ett av fire ukrainske fylker som Russland har vedtatt å annektere stikk i strid med folkeretten. Annekteringen er de siste dagene blitt vedtatt i begge kamre av den russiske nasjonalforsamlingen og ble onsdag signert av Putin selv.

Russisk tilbakeslag

Fylkene er nå delvis okkupert av Russland, men de siste ukene har russiske soldater måttet trekke seg tilbake fra en rekke byer og landsbyer som følge av en ukrainsk motoffensiv. Dette gjelder både fylket Kherson i sør og Donetsk og Luhansk øst i Ukraina.

Putin sier at han forventer at tilbakeslagene er midlertidige.

Samme dag sa lederen for forsvarskomiteen i Dumaen, underhuset i den russiske nasjonalforsamlingen, at det må bli slutt på løgnene om hva som skjer i Ukraina.

– Rapportene fra forsvarsdepartementet endrer seg ikke. Folket vet. Folket vårt er ikke dumt. Dette kan føre til tap av troverdighet, sa Andrej Kartapolov til en russisk journalist.

Russland overtar atomkraftverk

Putin signerte onsdag også en ordre om at russiske myndigheter overtar det okkuperte Zaporizjzja-verket, som er Ukrainas og også Europas største atomkraftverk.

– Regjeringen vil sikre at de kjernefysiske innretningene på anlegget blir integrert som føderal eiendom, heter det i ordren.

Kraftverket har vært okkupert av russiske styrker siden mars. Det ligger nær frontlinjen i fylket Zaporizjzja, som er det fjerde fylket som Russland sier de har annektert.

Til sammen danner de fire fylkene en landkorridor mellom Russland og Krim-halvøya, som ble annektert av Russland i 2014, også det i strid med folkeretten.

– Russiske for alltid

Kremls talsmann Dmitrij Peskov mener at Russland kommer til å ta tilbake territoriene som Ukraina har gjenerobret i fylkene som Russland nå regner som sine.

– De vil forbli russiske til evig tid og kommer aldri til å bli gitt tilbake, sa han onsdag.

Både Ukraina, vestlige land og FN har fordømt annekteringene og fastslått at de ikke er legitime og strider mot folkeretten.

EU vedtok onsdag nye sanksjoner mot Russland som en reaksjon mot annekteringene.

Nektes å forhandle med Russlands president

Ukrainske statsborgere får ikke lenger forhandle med Russlands president Vladimir Putin, heter det i et nytt dekret fra det ukrainske sikkerhetsrådet.

Dermed er det formelt mer eller mindre utelukket for Ukraina å forhandle med Russland.

Dekretet fungerer som et svar på Russlands annektering av okkuperte deler av Ukraina, noe som er i strid med folkeretten og ikke anerkjent av verdenssamfunnet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj la ut dekretet på sin nettside tirsdag.

Video: Russlands forsvarsminister om detaljene rundt mobiliseringen