Nyvalg i Danmark – Frederiksen vil ha samlingsregjering

Danmarks statsminister Mette Frederiksen onsdag morgen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix via AP/NTB
Danmarks statsminister Mette Frederiksen onsdag morgen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix via AP/NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Mette Frederiksen varsler nyvalg i Danmark 1. november. Nå er tiden inne for en bredt sammensatt samlingsregjering, mener hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunngjøringen om nyvalg kom under en pressekonferanse utenfor statsministerboligen Marienborg onsdag ettermiddag. En 27 dager lang valgkamp er uvanlig langt i dansk sammenheng: de siste 30 årene har kun 2019-valgkampen vart lenger, skriver nyhetsbyrået Ritzau.

– Det er krig i Europa og økonomisk usikkerhet. Prisene stiger på alt vi trenger. Den viktige oppgaven akkurat nå er å få Danmark trygt gjennom krisen, sa Frederiksen.

– Det er en sikkerhetspolitisk, energipolitisk og økonomisk krise, men vi vet at vi skal klare det, slik vi også kom oss gjennom koronapandemien, fortsatte hun.

Vil ha samlingsregjering

– Vi går til valg som sosialdemokrater, men er klare for kompromisser og samarbeid. Tiden er kommet for å finne en ny form for regjeringssamarbeid i Danmark, en mer bredt sammensatt regjering med partier fra begge sider av det politiske sentrum, sa Frederiksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Invitasjonen til en bred regjering står i sterk kontrast til det Frederiksens parti Socialdemokratiet har ønsket tidligere: Å fortsette med en ettpartiregjering.

– Vi foreslår en helhetsplan for velferdssamfunnet, bedre lønn og arbeidsvilkår for folk og et oppgjør med byråkrati. Folketingsvalget blir et trygghetsvalg, for den enkelte, for familiene og deres økonomiske hverdag, sa hun.

Allerede minutter etter Frederiksens tale skjøt imidlertid Konservative Folkepartis leder og statsministerkandidat, Søren Pape Poulsen, imidlertid ned ideen om å danne en regjering med Socialdemokratiet. Konservative Folkeparti ligger an til å bli størst på borgerlig side.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Varslet mistillit

Sosialdemokratene har styrt Danmark i en mindretallsregjering siden valget i 2019, med støtte fra Radikale Venstre, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti i Folketinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Valget utskrives nær åtte måneder før Folketingets periode ville utløpt. Bakgrunnen er at Radikale Venstre varslet mistillitsforslag mot regjeringen under Folketingets åpningsdebatt torsdag.

Radikale Venstre viser til redegjørelsen til den såkalte Minkkommisjonen som kritiserte regjeringens beslutning om å avlive all mink fordi det var oppdaget en mutert variant av koronaviruset i dyrearten. Kommisjonen konkluderte med at denne avgjørelsen var ulovlig.

Det er svært jevnt mellom de to blokkene i dansk politikk på meningsmålingene, og flere partier har heller ikke klargjort hvilken statsministerkandidat de ønsker å støtte. Blant dem er nettopp Radikale Venstre, som ventes å kunngjøre sin statsministerkandidat onsdag ettermiddag.