EU-kommisjonen trosser Norge og åpner for pristak på gass

EU-president Ursula von der Leyen.
EU-president Ursula von der Leyen. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonen åpner for et pristak på importert gass. Jonas Gahr Støre forstår frustrasjonen, men foreslår i stedet langsiktige gasskontrakter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Inntil nå har EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen vært skeptisk til forslaget om makspris på gass. Men onsdag sa hun at et pristak på gass som brukes til å produsere strøm, kan være et første skritt.

– Men jeg tror vi også må se på gassprisene utenfor strømmarkedet, la hun til, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Von der Leyen tok også til orde for at EU i fellesskap kan importere gass. Videre ønsker hun forhandlinger om priskutt med land som produserer naturgass.

Norge er blitt den største leverandøren av gass til EU etter Russlands invasjon av Ukraina og kuttet i de russiske gassleveransene. Skyhøye gasspriser har gitt den norske staten en kraftig inntektsøkning.

Avvist av Norge

Forslag om å sette et pristak på gassen er gjentatte ganger blitt avvist av den norske regjeringen.

– Pristak hjelper ikke når hovedutfordringen er energiknapphet, sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til NTB i forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sa at Norge veldig tydelig har kommunisert at et pristak vil virke mot sin hensikt.

Onsdag sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at han forstår frustrasjonen i EU som følge av de høye prisene på gass. Han viser til det norske forslaget om at selskapene på norsk sokkel kan tilby mer langsiktige gasskontrakter.

– Det viktige nå er å sørge for at man ikke tar grep i forhold til gassomsetning i Europa som får ned tilgangen på gass fra de landene som bidrar i dag, sier Støre til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De høye gassprisene har vært et tema i EU i lang tid, og Norge og EU etablerte i midten av september en felles arbeidsgruppe som skulle diskutere saken.

Toppmøte i Praha

Energikrisen i Europa blir også tema på et toppmøte i Praha torsdag der et stort antall land både i og utenfor EU skal delta.

Støre prioriterer dette møtet framfor å være i Oslo når statsbudsjettet legges fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ursula von der Leyen sier hun skal konkretisere kommisjonens gassforslag i et brev til EU-lederne i forkant av møtet torsdag og et EU-toppmøte dagen etter.

Et generelt pristak på gass bør være en midlertidig løsning, mener von der Leyen, som understreker at en slik ordning må utarbeides på rett måte for å sikre forsyningssikkerheten.

– Ekstraordinære tider krever ekstraordinære tiltak, sier EU-kommisjonens leder, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Stilte krav

Mens Norge har avvist forslaget om makspris på gass, har mange av EU-landene motsatt oppfatning.

15 EU-land tok til orde for et pristak i et brev sendt til EUs energikommissær Kadri Simson i forrige uke. Blant disse var Frankrike, Italia, Spania og Polen.

Tyskland har vært negativ til forslaget om makspris på importert gass, og også EU-kommisjonen har inntil nå vært skeptisk. Det har vært frykt for at en generell makspris vil redusere tilgangen på flytende naturgass (LNG), som fraktes med skip.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et skriv forrige uke påpekte imidlertid EU-kommisjonen at det er vanskeligere å omdirigere gass som fraktes i rør, til andre kjøpere.

Samtidig planlegger Tyskland å bruke opptil 200 milliarder euro på et tak på prisen som tyske forbrukere må betale for gass. Dette grepet kritiseres av andre EU-land som ikke har mulighet til å bruke like store ressurser på å skjerme egne forbrukere.