Tyskland får refs for gass-subsidiering

Tysklands statsminister Olaf Scholz vil subsidiere gass for egne forbrukere, men ikke for europeiske forbrukere i stort. Det får han krass kritikk for.
Tysklands statsminister Olaf Scholz vil subsidiere gass for egne forbrukere, men ikke for europeiske forbrukere i stort. Det får han krass kritikk for. Foto: Michael Sohn / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU klarer ikke å enes om gasspris. Flere land kjemper for et pristak, men blir motarbeidet av blant annet Tyskland – som heller vil subsidiere egne forbrukere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innad i EU rettes det krass kritikk mot den tyske regjeringens planer om å innføre et tak på prisen egne forbrukere må betale for gass, samtidig som Tyskland motsetter seg et pristak på gassen som importeres til EU.

– Tyskland har vist langfingeren til resten av Europa med denne pakken, sier en EU-diplomat til nettstedet Politico.

EU-topper advarer

I en kronikk publisert i flere aviser mandag, advarer EU-kommissærene Thierry Breton og Paolo Gentiloni om at «det kan settes spørsmålstegn ved» Tysklands subsidieplaner, som ligger an til å koste mellom 1.500 og 2.000 milliarder kroner.

– Hvordan skal EU-land som ikke har samme finansielle armslag kunne støtte sine bedrifter og husholdninger?, spør EU-toppene retorisk.

– Det er viktigere enn noen gang å unngå fragmentering i det indre markedet, som vil sette i gang et kappløp for subsidier og trekke i tvil prinsippene om solidaritet og enhet som ligger til grunn for vårt europeiske prosjekt, skriver de i kronikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

15 land krever pristak

De to kommissærenes øverste sjef, Ursula von der Leyen, har på sin side ikke villet bøye seg for kravet fra 15 medlemsland om å innføre en makspris på naturgass.

Landene fikk ikke gjennomslag for sitt krav da EUs energiministre møttes i Brussel før helgen, men spørsmålet om et pristak er ikke lagt dødt. Det er også tema når EUs finansministre møtes i Luxembourg tirsdag, og på et uformelt EU-toppmøte i Praha fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagen før, torsdag, møter statsminister Jonas Gahr Støre sine europeiske kolleger til et eget toppmøte for land i og utenfor EU, også det i Praha. Her står energikrisen sentralt.

Støre har gjentatte ganger advart mot å innføre et pristak på gass. Etter at Russland skrudde igjen gasskranen, har Norge seilt opp som den største gassleverandøren til Europa.

– En misforståelse

Tysklands finansminister Christian Lindner sier tirsdag at kritikken mot den tyske støttepakken beror på en misforståelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vår støttepakke er ikke uproporsjonal. Den er faktisk proporsjonal hvis du vurderer størrelsen og sårbarheten til den tyske økonomien, sa Lindner til pressen på vei inn til finansministermøtet.

EU-kommissær Gentiloni understreker på sin side at han ikke vil rette pekefingeren mot noen, men ber samtidig om at nasjonale tiltak er «midlertidige og målrettede».

– Hvis vi vil unngå fragmentering og stå opp mot denne krisen, trenger vi mer solidaritet og felles verktøy.