Åpen for alle - alltid

Anniken Huitfeldt om folkeavstemninger: Selv ikke russiske medier skjuler at de er forfalsket

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) fordømmer de såkalte folkeavstemningene. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) fordømmer de såkalte folkeavstemningene. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) gjentar sin fordømmelse av de såkalte folkeavstemningene i okkuperte deler av Ukraina, og sier de ikke er gyldige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er områder under russisk militær okkupasjon, og det er de militære okkupasjonsmyndighetene som har bestemt utfallet. Selv de russiske mediene har ikke klart å skjule at resultatene er forfalsket, sier Huitfeldt til NTB.

Russland har nylig avholdt såkalte folkeavstemninger i de okkuperte delene av de ukrainske fylkene Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja. Spørsmålet som ble stilt var hvorvidt fylkene burde innlemmes i Russland.

Valgene regnes ikke av internasjonale observatører for å ha vært verken frie eller rettferdige, og Norge og en rekke andre vestlige land har gjort det klart at de ikke vil anerkjenne resultatet. Norge fordømte også folkeavstemningene 20. september, og Huitfeldt gjentar dette torsdag.

– Russlands ulovlige gjennomføring av «folkeavstemningene» i Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja har ingen gyldighet og kan ikke utgjøre grunnlag for å endre disse regionenes status i Ukraina. Det kan heller ikke brukes til å legitimere forsøk på å innlemme disse regionene i Russland, sier hun.