Vedum lovte Finland at de vil få norsk strøm – men fikk kritikk likevel

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) var torsdag i Finland og kom med et strømløfte. Her under NRKs direktesendte partilederdebatt i Arendal. Foto: Gorm Kallestad
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) var torsdag i Finland og kom med et strømløfte. Her under NRKs direktesendte partilederdebatt i Arendal. Foto: Gorm Kallestad Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil ikke bremse strømeksporten til Finland. Finnene er likevel bekymret for at andre EU-land kan bli rammet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedum var torsdag i Finland der han møtte sin finske kollega Annika Saarikko. Der ble den mulige bremsen i norsk strømeksport et tema. Norge vurderer å ta eksportgrep for å sikre forsyningssikkerheten her hjemme. Det er blitt møtt med krass kritikk i Finland.

Men det beror på en misforståelse, sa Vedum i møtet med den finske finansministeren. Finland får nemlig strøm i utveksling med Nord-Norge, og der er det ikke strømkrise som i Sør-Norge. Finnene kan dermed regne med å få strøm som avtalt.

– Det jeg sa veldig tydelig, er at i Sør-Norge er prisene veldig høye. Det er en stor utfordring med forsyningssikkerhet. Derfor har vi sagt at vi må ha sterkere nasjonal kontroll med eksporten. I Nord-Norge, der også Finland er en del av nettet, er det rekordfulle magasiner og rekordlave priser, sier Vedum til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke grunn til uro

Han sier begrensningene i strømeksporten ikke er relevant for Nord-Norge.

– Hele diskusjonen om å stramme inn er at Sør-Norge har en ekstraordinær situasjon, som det ikke er i nord. Kraftutvekslingen mellom Norge og Finland skjer i nord og blir ikke berørt, sier finansministeren.

Vedum svarer ikke direkte på om dette betyr at krafteksporten fra Nord-Norge dermed er fredet framover.

– Det er ikke noen grunn til uro i Finland for kraftutveksling når prisene er rekordlave i Nord-Norge. Men vi må sikre tryggheten og nasjonal kontroll i sør, sier Vedum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sier finnene ble beroliget

Vedum sier at finnene ble beroliget av dette, men at de likevel kom med kritiske anmerkninger om at en norsk eksport-brems vil ramme andre EU-land, som Tyskland.

– Det var en kritisk merknad til at vi vil stramme inn eksporten til Tyskland og Storbritannia, men det skapte ro i den finske regjeringen at vi sa det ikke hadde noe å gjøre med utvekslingen mellom Norge og Finland, sier Vedum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverige får deler av sin kraftimport fra Sør-Norge, mens det også er kraftutveksling med svenskene i Nord-Norge. Svenskene kan dermed bli rammet av eksportbegrensninger i Sør-Norge.

– Jeg merket meg og skjønner at enkelte naboland synes det er feil. Men alle land må sikre at eget land har forsyning, sier Vedum.

– Må sikre norske kunder

Finansministeren sier at han ikke har fått signaler om at det vil komme noen reaksjoner fra EU på den mulige norske eksportbremsen.

– Grunnen til at vi vil ha sterkere kontroll, er at når for eksempel Tyskland fyller opp sine lagre, så må vi også sørge for at norske kunder og bedrifter skal få strøm, sier Vedum.

– Vi forklarte det og sa det handlet om forsyningssikkerheten. Vi må sikre at det er nok vann i våre vannmagasiner. Her er vi 100 prosent avhengige av vannmagasinene, mens Finland har atomkraft. Så selv om de hadde kritiske merknader, tror jeg også den finske regjeringen forstår det, sier Vedum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regnet med å få kritikk

Finansministeren sier at regjeringen har regnet med å få kritikk for å vurdere eksportbegrensninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– At vi får litt kritikk for det perspektivet, må vi leve med. Vi kommer helt sikkert til å møte litt motstand fordi vi ønsker nasjonal kontroll, men det visste vi også at vi kom til å få, sier Vedum.

Møtet mellom ham og Annika Saarikko er omtalt av den finske rikskringkasteren Yle. De siterer Saarikko, som bekrefter at samtalen med Vedum var beroligende.

I forrige uke kom operatørene av de sentrale strømnettene i Finland, Sverige og Danmark med kritikk av Norges planer om å bremse strømeksporten.

– Vi frykter at et slikt skritt kan inspirere andre land til å vurdere lignende restriksjoner, skrev Fingrid, Svenska Kraftnät og Energinet i en felles uttalelse.

Fingrid-sjefen Jukka Ruusunen har kalt de norske planene «farlige» for Norge – og foreslått at Norges høye gassinntekter kan brukes til å lette situasjonen for strømkundene.