Pompeo avdramatiserer snakk om å avsette Trump i 2021

Tidligere utenriksminister Mike Pompeo sier han aldri ifullt alvor diskuterte muligheten for å avsette Donald Trump som president i januardagene etter stormingen av Kongressen.
Tidligere utenriksminister Mike Pompeo sier han aldri ifullt alvor diskuterte muligheten for å avsette Donald Trump som president i januardagene etter stormingen av Kongressen. Foto: John Raoux / AP / NTB

Donald Trumps utenriksminister Mike Pompeo sier han aldri mente alvor med å bruke grunnloven for å avsette presidenten etter Kongresstormingen 6. januar 2021.

I et TV-intervju forsøker Pompeo å tone ned – uten at han direkte nekter for – meldingene om at han og andre i regjeringen snakket om å kaste Trump for å ha oppmuntret til angrepet på nasjonalforsamlingen.

Den tidligere utenriksministeren har vært på Fox News og snakket om forklaringen sin i komiteen som gransker angrepet 6. januar i fjor.

– De forhørte seg om diskusjoner om det 25. grunnlovstillegget, diskusjoner jeg aldri hadde i fullt alvor med mine motparter, sier Pompeo.

Tillegget, som blant annet fastslår at visepresidenten rykker opp dersom presidenten dør, inneholder også et punkt om at visepresidenten og et flertall i regjeringen kan sette presidenten til side dersom de erklærer at han ikke er i stand til å utøve sin gjerning.

– Det var som om de var ute etter å bygge en fortelling, men allerede hadde bestemt seg for hvordan den skulle slutte. De var virkelig på jakt etter hekser. Det var en utspørring som gikk ut i det vide og det brede, sier Pompeo, som vurderer å stille som presidentkandidat i 2024.

Han har fortsatt et godt forhold til sin tidligere sjef og har fortsatt å forsvare Trump etter stormingen av Kongressen. En Trump-tilhenger ble skutt og drept av politiet i opptøyene. I tillegg døde åtte mennesker, inkludert en politimann i de påfølgende dagene.