Støre irettesetter Bergstø: – Det er Putin, ikke markedskreftene som herjer

– Det er markedskreftene som herjer med folk og som truer økonomi og bedrifter, sa fungerende partileder i SV, Kirsti Bergstø til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
– Det er markedskreftene som herjer med folk og som truer økonomi og bedrifter, sa fungerende partileder i SV, Kirsti Bergstø til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Ole Berg-rusten / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gikk hardt ut mot SVs Kirsti Bergstøs påstand om at det er markedskreftene som er årsaken til de høye strømprisene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du kan ikke stå her og si at markedskreftene herjer i Europa. Vladimir Putin herjer i Europa, sa Støre da partilederne diskuterte strømsituasjonen i Arendal.

Utfallet kom etter at Bergstø slo fast at det ikke var mulig å «bygge oss ut av situasjonen».

– Det er markedskreftene som herjer med folk, og som truer økonomi og bedrifter, sa SVs fungerende partileder.

– Det er krig i Europa, Kirsti, avbrøt Støre.

Han viste til Tysklands store avhengighet av russisk gass.

– Nå skrur Putin igjen. Det er det som herjer med Europa. Hvis ikke Europa klarer å svare på det sammen, og vi er en del av det, så er Europa ute å kjøre. Og hvis Europa er ute å kjøre så er du og jeg og Norge ille ute. Dit skal vi ikke.

Melby og Moxnes anklaget hverandre for å gå i «Putin-fella»

Krigen i Ukraina henger tungt over partilederdebatten i Arendal. Flere politikere advarer om at andre partier går i president Vladimir Putins «felle».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var Venstre-leder Guri Melby som først tok uttrykket «Putin-fella» i sin munn da hun argumenterte mot Rødt-leder Bjørnar Moxnes og hans forslag om å stanse eksport av strøm utenlands for å kutte i prisene i Norge.

– Det at vi er en del av et europeisk system, er bra, fordi land i Europa kan slutte med skitten energi. Vi skal ikke bare løse en priskrise for norske forbrukere, men også en klimakrise. Moxnes lurer oss i Putin-fella, der Putin bruker gassen mot oss, sa Melby.

Høye priser på gass som i stor grad er importert fra Russland, er en viktig del av energikrisen i Europa.

– Du går i Putins felle. Det vi godtar, er at gasskrisen i Europa slår inn i norske strømpriser, svarte Rødt-lederen til Melby.