Tyrkias valuta stuper etter rentenedsettelse

Liraen har konstant falt i verdi samtidig som inflasjonen har skutt i været siden Erdogan begynte å presse sentralbanken. Det siste året har inflasjonen offisielt ligget på nesten 80 prosent. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB
Liraen har konstant falt i verdi samtidig som inflasjonen har skutt i været siden Erdogan begynte å presse sentralbanken. Det siste året har inflasjonen offisielt ligget på nesten 80 prosent. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias lira tapte 1 prosent i verdi etter at landets sentralbank torsdag igjen senket renten, slik president Recep Tayyip Erdogan insisterer på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sentralbanken i Ankara kunngjorde at renten senkes fra 14 til 13 prosent, og dermed falt liraen l i verdi til over 18 per dollar.

Det er første gang sentralbanken senker renten siden desember. Før det var det en runde med omstridte rentenedsettelser fra 18 prosent.

Stikk i strid med alminnelig økonomisk teori insisterer Erdogan på at økte renter fyrer opp under inflasjon, og flere sentralbanksjefer som motsier ham, er blitt sparket de siste årene.

Liraen har konstant falt i verdi samtidig som inflasjonen har skutt i været siden Erdogan begynte å presse sentralbanken. Det siste året har inflasjonen offisielt ligget på nesten 80 prosent, men tyrkiske økonomer mener den i virkeligheten er over dobbelt så høy.