Sterke reaksjoner på avgjørelse som åpner for flere våpen i amerikanske byer

Et håndvåpen vises fram i Brooklyn New York. Delstatens våpenlov blir nå slått ned av høyesterett.
Et håndvåpen vises fram i Brooklyn New York. Delstatens våpenlov blir nå slått ned av høyesterett. Foto: Bebeto Matthews / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs høyesterett slår ned New Yorks restriktive våpenlov og slår fast at alle amerikanere har rett til å bære våpen offentlig. Det vekker sterke reaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

New Yorks våpenlov, som krever bæretillatelse for å ha våpen offentlig, blir erklært ugyldig av de seks høyesterettsdommerne som anses å være konservative. Våpenloven er i strid med grunnloven, mener dommerne.

Det betyr at lignende våpenlover i andre delstater kan ryke, og at det blir lov å gå med våpen på gata i byer som New York, Los Angeles og Boston.

– Jeg er svært skuffet over høyesteretts avgjørelse, sier president Joe Biden.

– Denne avgjørelsen er i strid med sunn fornuft og med grunnloven og bør være noe vi alle blir svært bekymret over, sier presidenten.

Flere masseskytinger

Han viser til at den siste tidens masseskytinger har preget det amerikanske samfunnet.

– Vi må gjøre mer som samfunn, ikke mindre, for å beskytte våre medborgere, sier Biden og tar til orde for strengere våpenlover.

– Jeg oppfordrer alle amerikanere rundt om i landet til å kreve at deres stemmer blir hørt. Liv står på spill, sier Biden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mørk dag

Grunnloven beskytter enkeltindividets rett til å være håndvåpen for å forsvare seg selv utenfor hjemmet, skriver dommer Clarence Thomas på vegne av flertallet.

New Yorks lov har vært gjeldende siden 1913. New York-guvernør Kathy Hochul sier hun vil vurdere å kalle delstatsforsamlingen hjem fra ferie for å vurdere hvordan de skal stille seg til avgjørelsen.

– Dette er en mørk dag, sier Hochul.

Våpenorganisasjonen NRA uttaler at avgjørelsen er en seier for dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gavin Newsom, guvernør i California, sier i likhet med Hochul at det er en mørk dag i USAs historie.

– Dette er en farlig beslutning fra en domstol som er innbitt på å spre en radikal, ideologisk agenda og hindre delstatenes rett til å beskytte våre borgere fra å bli skutt ned på gata, i skolene og i kirkene. Skammelig, sier Newsom.

Åpner for våpen i storbyer

Rundt en firedel av USAs befolkning bor i områder som nå får liberaliserte våpenlover som følge av høyesterettsavgjørelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Biden-administrasjonen har oppfordret høyesterett til ikke å utfordre New Yorks lov. Lignende lover i California, Hawaii, Maryland, Massachusetts, New Jersey og Rhode Island blir trolig nå tatt til retten.

Våpenloven i New York stilte krav til begrunnelse fra dem som ville ha bæretillatelse. Det strider med grunnlovens andre tillegg, mener dommerne i høyesterett.

Tilhengerne av våpenloven i New York har argumentert med at det å oppheve den trolig vil føre til at det blir flere våpen i gatene og enda mer vold.

Avgjørelsen i høyesterett gjør at det er fare for en flom av våpenvold, sier New Yorks ordfører Eric Adams.

– Vi vil jobbe sammen for å minimere risikoen denne avgjørelsen skaper. Vi kan ikke tillate at New York blir det ville vesten, sier Adams.

Det er den første store våpenavgjørelsen i USAs høyesterett på over ti år. I 2010 vedtok høyesterett at alle amerikanere skal ha rett til å ha våpen i sitt eget hjem. Nå utvides altså denne retten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk vil ha strengere våpenlover

Avgjørelsen kommer samtidig med at Kongressen jobber med forslag om å endre våpenlovene etter masseskytinger i flere delstater.

Høyesterettsavgjørelsen er trolig i strid med folkemeningen. Meningsmålinger viser at rundt halvparten av velgerne som stemte i presidentvalget i 2020 mente at våpenlovene skulle strammes inn.

Bare en av ti mente våpenlovene skulle liberaliseres.