Økt samhandel mellom Russland og Kina

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samhandelen mellom Russland og Kina har økt kraftig de siste årene, viser en tysk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina er Russlands viktigste handelspartner, og Russland er en av Kinas viktigste energileverandører, ifølge rapporten fra tyske Institut der deutschen Wirtschaft (IW) i Köln.

Verdien av varehandelen mellom de to landene økte ifølge offisielle kinesiske tall fra i underkant av 800 milliarder kroner i 2017 til nærmere 1.400 milliarder kroner i fjor, en økning på hele 75 prosent.

De to landene kunngjorde i februar planer om å øke den årlige samhandelen til nærmere 2.400 milliarder kroner innen 2024.

Handelsmessig er imidlertid ikke Kina og Russland likeverdige, konstaterer IW. Mens Kina er Russlands viktigste handelspartner, er ikke Russland en gang å finne på lista over Kinas ti viktigste handelspartnere.

Bare 2,4 prosent av Kinas handel var i fjor med Russland, mens 18 prosent av Russlands handel var med Kina.

Krigen i Ukraina kan imidlertid føre til økt russisk eksport til Kina som et resultat av europeisk boikott av russisk kull og olje.

Den russiske kulleksporten til Kina økte alt i fjor med 26 prosent. 15 prosent av den kinesiske oljeimporten kom også fra Russland, som i tillegg var Kinas tredje største gassleverandør.