Ekspert: Tyrkia kan blokkere svensk og finsk Nato-medlemskap

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.h.) stikker kjepper i hjulene for svensk og finsk Nato-medlemskap. Her er han sammen med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under Nato-toppmøtet i Watford i 2019. Foto: Heiko Junge / NTB
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.h.) stikker kjepper i hjulene for svensk og finsk Nato-medlemskap. Her er han sammen med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under Nato-toppmøtet i Watford i 2019. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia har en reell mulighet til å kunne hindre at Sverige og Finland blir medlemmer av Nato, konstaterer dansk ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Medlemskap i Nato krever enstemmighet. Derfor kan Tyrkia reelt sett godt blokkere for opptak av de to landene ved å stemme imot, sier militæranalytiker Steen Kjærgaard ved Forsvarsakademiet i Danmark.

Paul Levin, som er sjef for Institutt for Tyrkia-studier ved universitetet i Stockholm, utelukker ikke at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vil gjøre alvor av trusselen om å nekte svensk og finsk medlemskap.

– Det er mange som har snakket om denne risikoen, om at det er mange spørsmål som Tyrkia er misfornøyde med i det bilaterale forholdet til Sverige. Det handler først og fremst om kurderspørsmålet og synet på PKK, sier han.

– Men jeg er litt overrasket over at han går ut så tydelig, legger han til.

Sverige og Finland er ifølge Erdogan frihavn for medlemmer av Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK), som er terrorstemplet og fører en væpnet kamp i Tyrkia.

PKK er også terrorstemplet av EU og USA, selv om amerikanerne samarbeidet tett med det som blir sett på som den syriske grenen av organisasjonen, YPG-militsen.

Levin utelukker ikke at Erdogan nå vil bruke Sveriges Nato-søknad som pressmiddel for å få en slutt på USAs støtte til YPG.