Johnson: Avtale om Nord-Irland må endres

Valget i Nord-Irland har vist at Nord-Irland-protokollen ikke er bærekraftig, sier statsminister Boris Johnson som tar til orde for endring. Foto: Daniel Leal/ AP / NTB
Valget i Nord-Irland har vist at Nord-Irland-protokollen ikke er bærekraftig, sier statsminister Boris Johnson som tar til orde for endring. Foto: Daniel Leal/ AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen mellom Storbritannia og EU om Nord-Irland må endres raskt, mener den britiske statsministeren Boris Johnson.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han diskuterte den såkalte Nord-Irland-protokollen med Irlands statsminister Micheál Martin tirsdag.

Valget i Nord-Irland i forrige uke viste igjen at protokollen ikke er bærekraftig i sin nåværende form, sa Johnson. Han kalte situasjonen svært alvorlig.

Protokollen er et tillegg til brexitavtalen mellom Storbritannia og EU. Den regulerer Nord-Irlands handelssituasjon, og et viktig formål var å unngå grensekontroll mellom Nord-Irland og Irland.

Som en konsekvens ble det i stedet kontroll av varetransporten mellom den britiske provinsen Nord-Irland og resten av Storbritannia.

De pro-britiske unionistene i Nord-Irland har hele veien mislikt dette sterkt. De nekter å utnevne ministre til eksekutivstyret – som tilsvarer en provinsregjering – hvis ikke protokollen skrotes.

En talsperson for EU-kommisjonen sier de vil samarbeide med Storbritannia og forsøke å finne en løsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men regjeringen i Tyskland legger seg tilsynelatende på en hardere linje. Statsminister Olaf Scholz advarte tirsdag britene mot å prøve å endre inngåtte avtaler på egen hånd.

Boris Johnson mener på sin side at den nåværende situasjonen undergraver Langfredagsavtalen fra 1998, som markerte slutten på flere tiår med væpnet konflikt i Nord-Irland.