Jonas Gahr Støre slår alarm om usannheter

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) advarer mot krefter som forsøker å skyve sannheten til side om det som skjer i samfunnet.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) advarer mot krefter som forsøker å skyve sannheten til side om det som skjer i samfunnet. Foto: Lise Åserud / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) advarer mot krefter som sprer usannheter om både covid-19 og krigen i Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag holdt statsministeren tale på årsmøtet til Støttegruppen etter 22. juli.

Der tok han opp den politiske debatten som oppsto i forbindelse med fjorårets markering av tiårsdagen for terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011. Ifølge Støre ble tiårsmarkeringen viktig fordi den satte historien i et tydelig perspektiv.

– Det ble sagt mer og tatt av mange plastre med en større grad av ærlighet rundt det som skjedde, sa Støre.

– Vi har vært opptatt av at angrepet ikke var et tilfeldig angrep, det var et angrep på Arbeiderpartiet og AUF. Det var ikke en naturkatastrofe – det var gjennomtenkt, villet og planlagt. Og rettet mot et bestemt sted, påpekte han.

Støre: – Det opprører meg

Denne ærligheten er enda mer aktuell i dag, ifølge Støre.

– Det å snakke sant om ting er tydeligvis blitt en veldig utfordrende størrelse. Snakke sant om pandemi og vaksiner, snakke sant om krigen i Ukraina, snakke sant om forferdelige ting som skjer. Det er ganske sterke krefter som forsøker å skyve sannheten til side og heller pakke inn det som skjer på andre måter. Det opprører meg mer enn jeg kan uttrykke, og det er utrolig viktig, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringskvartalet

I talen kom Støre også inn på arbeidet med det nye regjeringskvartalet og minnestedene etter 22. juli.

– Det har tatt for lang tid, både på Utøya-kaia og i regjeringskvartalet, det er bare å slå fast. Men nå må vi se fremover og lage verdige markeringer, sa Støre.

Han understreket hvor viktig det er å ta vare på sporene etter terroren.

– Det er mange eksempler verden rundt på at man fortsatt tar vare på noen av historiens sår. Og det er utrolig viktig. For i det øyeblikket de er borte, så har vi egentlig sluppet fri fornekterne. Som kan si at «dette skjedde ikke». Det hører vi til og med om holocaust, sa Støre.

– Så vi må ta vare på sporene, og det gjelder både i forbindelse med Høyblokka og 22. juli-senteret.