Støre snakket med Putin i en time

– Noe av det jeg ønsket å gjøre med denne samtalen, var å dele noe av det vi vet og ser i form av sivile lidelser, i form av tapstall også på russisk side – det er ulike anslag, men det er betydelige tapstall, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Fredrik Hagen / NTB
– Noe av det jeg ønsket å gjøre med denne samtalen, var å dele noe av det vi vet og ser i form av sivile lidelser, i form av tapstall også på russisk side – det er ulike anslag, men det er betydelige tapstall, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Fredrik Hagen / NTB Foto: NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) snakket torsdag formiddag direkte med Russlands president Vladimir Putin om krigen i Ukraina.

Det var Støre selv som tok initiativ til den timelange samtalen, som foregikk på telefon med tolk.

Statsministeren beskriver atmosfæren i samtalen som rolig, men gjør det klart at han også hadde «tøffe budskap» til Putin.

– Det er en ekstraordinær situasjon i europeisk historie vi står overfor. Derfor er det verdt å bruke sterke ord, og de brukte jeg. Men jeg opplevde at han lyttet på det og svarte tydelig tilbake fra hans side på hva som er russiske synspunkter, forteller Støre i etterkant.

– Jeg vil si det var en ryddig samtale med klare meldinger begge veier, sier han.

Brifet Putin om tapstall

I forkant konfererte Støre med kollegaer i andre land som har snakket direkte med Putin, deriblant Frankrike, Tyskland, Finland og USA. Etter det NTB forstår, skal disse ha vært positive til å forsøke å nå direkte inn til Putin med flere stemmer.

Russlands president snakket med Jonas Gahr Støre i telefonen i en time i dag. Foto: Sergei Chirikov / AP / NTB
Russlands president snakket med Jonas Gahr Støre i telefonen i en time i dag. Foto: Sergei Chirikov / AP / NTB

En viktig del av bakteppet er voksende bekymring i Vesten for hvor godt orientert Putin egentlig er om realitetene på bakken i Ukraina. Amerikanske etterretningskilder har hevdet at Putin er blitt feilinformert av sine rådgivere om hvor dårlig det russiske militæret presterer, og hvor hardt den russiske økonomien treffes av sanksjonene, fordi rådgiverne er redde for å fortelle ham sannheten.

Støre forteller at noe av det han ønsket å gjøre i samtalen, var å informere Putin direkte.

– Det var å referere noe av det vi nå vet og ser, i form av sivile lidelser, i form av tapstall.

Støre understreker at tallene er usikre, men fastslår at det er snakk om betydelige tapstall, også på russisk side.

Tok opp Mariupol

Som en del av forberedelsene til samtalen snakket Støre også med Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal. Han skal ifølge NTBs opplysninger ha vært opptatt av at Støre tok opp situasjonen i havnebyen Mariupol med Putin.

Mariupol har vært under tungt bombardement fra russisk side, og mellom 100.000 og 200.000 mennesker er fanget i kryssilden. Støre kaller det et mareritt.

– Det er jo nesten en utslettet by, sier han.

Statsministeren opplyser videre at han kom med to klare oppfordringer til Putin:

  • at forhandlingene som nå pågår mellom Ukraina og Russland i Tyrkia, videreføres med sikte på en politisk løsning som kan stoppe krigen
  • at det gjøres mulig med humanitær tilgang til befolkningen i Mariupol

– På det siste så opplever jeg at den russiske presidenten i alle fall bekrefter at det er Russlands intensjon å bidra til det, sier Støre.

Vil ikke mekle

Støre gjør det samtidig klart at Norge ikke er ute etter noe meklerrolle i konflikten.

– Norge har ikke noen rolle i disse forhandlingene. Vi søker den heller ikke, sier han.

– Men jeg mener at slike forhandlinger, og arbeidet som skjer mellom forhandlingsrunder, kan påvirkes av veldig tydelige meldinger inn til partene. Det kan Norge bidra med. Det var en av grunnene til å si klart ifra, slik jeg gjorde i dag.

I samtalen gikk Putin ifølge Støre detaljert inn i fredssamtalene.

Samtidig skal Putin ha gjentatt kjente russiske synspunkter på Nato og de russiske utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk i det østlige Ukraina.

– Jeg opplever jo at han holder fast ved en russisk historiefortelling som vi kjenner igjen, sier Støre.

– Den fortjener å bli utfordret, og det var en av hensiktene med samtalen.