Europeisk trio advarer om mulig kollaps i atomforhandlinger med Iran

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrike, Storbritannia og Tyskland advarer mot forsøk på å «utnytte» atomforhandlingene med Iran, en advarsel som trolig er rettet særlig mot Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtalene med Iran har gått i stå tross at forhandlerne i Wien var svært nær enighet om å gjenopplive atomavtalen fra 2015 for å begrense Irans kjernefysiske virksomhet.

Russland har krevd garantier om at de vestlige sanksjonene mot dem etter invasjonen av Ukraina ikke går utover Russlands handel med Iran.

– Ingen bør prøve å utnytte forhandlinger for å oppnå forsikringer som ikke har med denne avtalen å gjøre. Dette skaper fare for at avtalen kollapser, og dermed fratar det iranske folk sanksjonslettelser og fratar verdenssamfunnet de forsikringer det trenger, heter det i en felles uttalelse fra de britiske, franske og tyske utenriksdepartementene lørdag.

De tre landene er alle med i forhandlingene som begynte i november, der også Kina, Iran og Russland sitter ved bordet mens USA deltar indirekte.

– Vi er sikre på at vi kan oppnå en felles tilslutning hvis slike avgjørelser blir tatt på steder som Teheran og Moskva, sa talspersonen Ned Price i det amerikanske utenriksdepartementet fredag.