Iran sier at USA stilte nye krav i atomforhandlingene

Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei understreker at landet ikke er villig til å gi slipp på elementer av nasjonal styrke. Forhandlinger om atomavtalen pågår, men Iran sier USA nå har lagt nye krav på bordet.
Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei understreker at landet ikke er villig til å gi slipp på elementer av nasjonal styrke. Forhandlinger om atomavtalen pågår, men Iran sier USA nå har lagt nye krav på bordet. Foto: Office of the Iranian Supreme Leader / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iran sier USA har lagt ekstra krav på bordet i forhandlingene om å gjenopprette atomavtalen fra 2015 og anklager motparten for å komplisere prosessen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Irans øverste leder Ayatolla Ali Khamenei, som har det siste ordet i store politiske beslutninger, understreker at landet ikke vil gi fra seg elementer av «nasjonal styrke», som kjernefysisk fremgang og regional innflytelse.

Teheran er i forhandlinger med verdensmakter for å gjenopplive atomavtalen som ga dem lettelser fra sanksjoner i bytte mot innskrenkninger i atomprogrammet. USA, under president Donald Trumps ledelse, trakk seg ensidig fra avtalen i 2018.

– Det er ingen rasjonell begrunnelse for noen av de nye kravene fra USA, og det strider mot landets uttalte ønske om å oppnå en avtale raskt, sa Irans utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian i en telefonsamtale med EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell.

Utenriksministeren spesifiserte ikke hva kravene går ut på, men sa at USA ikke kan videreformidle «et nytt og annerledes budskap til oss hver dag gjennom koordinatoren», med henvisning til EU.