Zelenskyj: Ukraina er Europas skjold mot Russland

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier i sin tale i München at Ukraina har vært Europas skjold mot Russland, men hvis Ukraina faller, rettes trusselen mot Europa.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier i sin tale i München at Ukraina har vært Europas skjold mot Russland, men hvis Ukraina faller, rettes trusselen mot Europa. Foto: Michael Probst / AP / NTB

Ukraina er Europas skjold mot den russiske trusselen, en trussel som senere kan ramme Europa selv, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I åtte år har Ukraina vært et troverdig skjold. I åtte år har Ukraina holdt stand mot en av verdens største hærer, sa Zelenskyj i en tale på sikkerhetskonferansen i München og fortjener mer internasjonal støtte.

Ukraina fortjener mer internasjonal støtte, men verden har sviktet Ukraina fordi Europas sikkerhetsstruktur er ødelagt, hevdet han videre.

– Sikkerhetsarkitekturen i Europa er nesten ødelagt, og det er for sent å snakke om å fikse den, sa han og fordømte andre land for ikke å gi Ukraina den militære støtten som trengs.

Han kalte støtten som hittil er kommet, «mer som hostesaft enn som en god covid-medisin mot en reell trussel som kan ramme resten av Europa etter Ukraina».

– Nå er tiden for å handle

– Hvis Vesten er overbevist om at en russisk invasjon står for døra, da er det nå man må handle, sa han og ba om hjelp og sikkerhetsgarantier.

– Dere sier at krigen kommer. Så hva venter dere på? Vi trenger ikke sanksjonene deres når bombene har begynt å falle, sa han og tilbød seg å legge fram en liste over hvilken støtte de trenger.

Blant det han krevde i talen, var en klar tidsplan for ukrainsk medlemskap i Nato.

– Hva kan vi gjøre? Vi kan fortsette med full støtte til Ukraina og landets forsvar, og en klar og gjennomførbar tidsplan for medlemskap i alliansen, sa han.

Vil møte Putin

Zelenskyj foreslo også å møte Russlands president Vladimir Putin for å avverge en russisk invasjon.

– Jeg vet ikke hva den russiske presidenten vil. Derfor foreslår jeg at vi møtes, sa han.

I talen fortalte han at ukrainerne lever sine liv så normalt de kan, til tross for trusselen, siden de ikke har noe alternativ.

– Bare å legge oss i kister og vente på at utenlandske soldater kommer, er ikke noe vi er innstilt på å gjøre. Vi kan ikke forholde oss passivt, og vi kan ikke fortsette å leve med å si fra dag til dag at krigen kommer i morgen. Hvordan kan man ha stabilitet i et land som det, sa han og ba igjen verden sende våpen og investere.

– Vi er ikke rammet av panikk. Vi ønsker bare å leve våre liv, sa han.