Russland krever at USA fjerner styrker i Øst- og Sentral-Europa

USAs ambassadør til Russland, John Sullivan, har mottatt Russlands svar på det siste amerikanske brevet om Ukraina-krisen og europeisk sikkerhet. Arkivfoto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB
USAs ambassadør til Russland, John Sullivan, har mottatt Russlands svar på det siste amerikanske brevet om Ukraina-krisen og europeisk sikkerhet. Arkivfoto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har overlevert sitt svarbrev til USA. De vil ha sikkerhetsgarantier og insisterer på at amerikanske styrker må helt ut av Øst- og Sentral-Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA må også trekke alle sine soldater ut av Baltikum.

Dersom USA ikke kan komme med de nødvendige garantiene, sier russerne at de vil være «tvunget til svare».

– Dersom det ikke er noen vilje til å forhandle og komme med juridisk bindende garantier fra USA og deres allierte angående vår sikkerhet, vil Russland være tvunget til å svare, også med militærtekniske tiltak, skriver det russiske utenriksdepartementet.

Russland gjentar også at de ikke har planer om å angripe Ukraina.

– Det finnes ingen «russisk invasjon» av Ukraina, slik USA og deres allierte har sagt offisielt siden sist høst, og det er heller ingen planer om det, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

USAs ambassadør i Moskva, John Sullivan, mottok brevet fra Kreml torsdag ettermiddag, sier en amerikansk tjenestemann. Russerne hadde varslet at de i løpet av dagen ville svare på USA og Natos forslag knyttet til Ukraina-krisen og sikkerhetssituasjonen i Europa.

– Vi kan bekrefte at vi har mottatt et svar, sier tjenestemannen, som ikke ønsker å bli navngitt, til nyhetsbyrået AP.