Helseministeren beklager manglende åpenhet rundt tiltak

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) beklager manglende åpenhet om inngripende tiltak.
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) beklager manglende åpenhet om inngripende tiltak. Foto: Javad Parsa / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre-regjeringen fikk kritikk fra flere hold for manglende åpenhet om begrunnelsene for coronatiltak. Nå beklager regjeringen dette.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennom pandemien har jurister reagert på det de mener er manglende åpenhet fra regjeringshold rundt begrunnelsene for inngripende smitteverntiltak.

Nå snur de

Nå snur altså regjeringen, som har begynt å publisere begrunnelsene.

– Det burde vi ha gjort hele veien. På grunn av stort arbeidspress har man ikke klart å følge dette opp tidligere, verken Solberg-regjeringen eller under denne regjeringen, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) til Dagbladet.

Den forrige regjeringen begynte å legge ut begrunnelsene fra 21. januar 2021 og fram til 28. april i fjor.

– Det må vi bare beklage

Begrunnelsene som Støre-regjeringen nå har offentliggjort, går kun tilbake til da det ble gjort lettelser 14. januar. Dermed inngår ikke innstrammingene som ble gjort i desember.

Kjerkol sier at innstrammingene i desember ble besluttet i statsråd, og at begrunnelsene for tiltakene derfor fremgår av de to kongelige resolusjonene.

Hun peker på økt smitte like etter at regjeringen tiltrådte førte til at det først ble innført moderate tiltak. Derfor var ikke offentliggjøring av begrunnelser på deres radar.

– Og det må vi bare beklage, sier hun.