Jussprofessor: I strid med loven å vente med å oppheve tiltak

Regjeringen og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) handler i strid med smittevernloven når de venter med å oppheve tiltak til neste uke, mener jussprofessor. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Regjeringen og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) handler i strid med smittevernloven når de venter med å oppheve tiltak til neste uke, mener jussprofessor. Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen begår lovbrudd dersom de ikke umiddelbart letter på coronatiltakene, mener jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er langt forbi det tidspunktet hvor det er lovlig å ha en så stor buffer av føre var, for det er det vi har nå. Vi har for sikkerhets skyld strenge tiltak. Når selv FHI sier at kostnaden er større enn nytten, da må tiltakene oppheves umiddelbart, sier han til Dagbladet og viser til smittevernlovens krav om forholdsmessighet.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) varslet onsdag at det vil komme «betydelige lettelser» neste uke.

Samme dag sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg at Folkehelseinstituttet nå anbefaler en rask nedtrapping av tiltakene. Den viktigste grunnen er at omikron i liten grad gir alvorlig sykdom blant nordmenn.