Norge og Finland oppfordrer Russland til dialog

– Det Russland har foreslått, vil gå ut over sikkerheten både til de nordiske land og til hele det europeiske kontinentet, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.
– Det Russland har foreslått, vil gå ut over sikkerheten både til de nordiske land og til hele det europeiske kontinentet, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og hennes finske kollega Pekka Haavisto understreker at det spente forholdet til Russland må løses gjennom dialog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag besøkte Huitfeldt Helsingfors, og den spente situasjonen som har oppstått på grensa mellom Russland og Ukraina var tema under samtalen med Haavisto.

– Vi diskuterte hvordan denne krisen kan løses gjennom dialog og diplomati, sa Haavisto på en pressekonferanse etter møtet.

Huitfeldt understreket også viktigheten av å videre føre samtalene med Russland.

– Vi er begge dypt bekymret over Russlands styrkeoppbygging mot Ukraina, sa hun.

Ikke være tjent med

Huitfeldt er usikker på om president Vladimir Putin vil se seg tjent med å gjennomføre et større militært angrep på Ukraina.

– Jeg syns det er veldig vanskelig å spå. Jeg er politiker, ikke analytiker, så spør analytikerne om det, sier hun til NTB.

– Men jeg mener at vi er tjent med å ha den sikkerhetsorden vi har, så jeg mener at han ikke vil være tjent med det, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge støtter en europeisk sikkerhetsorden basert på internasjonal lov, slår Huitfeldt fast.

– Vi kan ikke tillate at disse prinsippene blir erstattet av interessesfærer, sier hun.

Russiske krav

Russlands krav om sikkerhetsgarantier, blant annet at Ukraina aldri blir med i Nato, vil få vidtrekkende følger, advarer utenriksministeren.

– Det vil gå ut over sikkerheten både til de nordiske land og til hele det europeiske kontinentet. Vi håper fortsatt at Russland vil svare positivt på Natos invitasjon til nye møter, dette er den eneste levedyktige veien videre, slår hun fast.

Norges forhold til Russland er i liten grad endret som følge av konflikten, sier Huitfeldt.

– Den løpende dialogen vi har med Russland er ofte litt uavhengig av spenninger internasjonalt, den er av mer praktisk art. Det handler om fisk, søk og redning, og der vi har sterke felles interesser, sier hun.