SV advarer mot å bidra til økt spenning i øst

Norge må si nei dersom Nato ber om bidrag til økt styrkenærvær i øst, sier SVs Audun Lysbakken. Men han støtter sanksjoner dersom Russland angriper Ukraina.

– Vi mener at det å trappe ytterligere opp militært nå er feil svar, sier Lysbakken til NTB.

Danske myndigheter har besluttet å sende fire F16-fly og en fregatt for å bistå Nato i Baltikum, men forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) sa fredag Norge ikke planlegger for å øke deltakelsen utover kontingenten som befinner seg i Litauen.

Lysbakken sier det er viktig å gi en tydelig beskjed til Russland om at truslene mot Ukraina er uakseptable. Men tilføyer:

– En militær opptrapping på den vestlige siden er ikke riktig svar. SV har hele tiden vært mot å sende soldater til Øst-Europa, vi mener det er feil signal.

Han påpeker at Norge og Ukraina begge har interesse av lavere spenningsnivå, mens en styrkeopptrapping fra Vestens side innebærer det motsatte. Samtidig er han åpen for andre reaksjoner mot nabolandet i øst.

– Hvis Russland skulle gå militært inn i Ukraina, vil vi selvfølgelig støtte reaksjoner på det. Men hva slags form det får, hva slags sanksjoner som er aktuelle, vil vi komme tilbake til, sier han.

Personvernpolicy