Åpen for alle - alltid

Norge leder Sikkerhetsrådet: – Situasjonen i verden er dyster, men vi må være optimistiske

FN-ambassadør Mona Juul under en seremoni da Norge fikk en av plassene i FNs sikkerhetsråd for ett år siden. Foto: Eskinder Debebe / United Nations Photo / NTB
FN-ambassadør Mona Juul under en seremoni da Norge fikk en av plassene i FNs sikkerhetsråd for ett år siden. Foto: Eskinder Debebe / United Nations Photo / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN-ambassadør Mona Juul fortalte tirsdag om målene for måneden der Norge har formannskapet i Sikkerhetsrådet. Hun lovet optimisme og hardt arbeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge overtok formannskapet ved årsskiftet, og Juul møtte pressen i New York tirsdag ettermiddag lokal tid. Der fortalte hun om Sikkerhetsrådets arbeidsprogram for januar.

– Situasjonen i verden er ganske dyster, men vi er nødt å være optimistiske. Både som medlem av sikkerhetsrådet og som land kommer Norge aldri til å slutte å prøve å løse konflikter gjennom dialog, sa Juul under pressekonferansen.

Hun lovet blant annet økt oppmerksomhet rundt kvinners sikkerhet, klima og på konflikten mellom Israel og Palestina. Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) skal lede debatten om temaet 19. januar.

– Det er ikke tvil om at klimakrisen påvirker verdens konfliktnivå. Sikkerhetsrådet må, slik vi ser det, trappe opp handlingen rundt klimaendringene, innenfor sitt mandat, sa hun.

Komplekse konflikter

Den norske regjeringen ønsker å bruke perioden med norsk formannskap til å fronte utenrikspolitikk basert på norske interesser og verdier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En rekke komplekse land-situasjoner vil bli diskutert i Sikkerhetsrådet i januar. Blant disse er Syria, Afghanistan og Libya, sa Huitfeldt i en uttalelse før jul.

Både hun og statsminister Jonas Gahr Støre skal lede noen av møtene i rådet i løpet av måneden. Støre skal lede en åpen debatt om beskyttelse av sivile i tett befolkede områder med væpnet konflikt.

I tillegg inviterer Norge til det Juul kaller «et Oslo Forum i miniatyr» for å diskutere diplomati og konfliktløsning, med henvisning til den årlige konferansen i Oslo om konfliktløsning og fredsmegling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uenighet om klimaendringer

En debatt om kvinner, fred og sikkerhet vil bli ledet av Huitfeldt.

Norge har også tidligere tatt til orde for at sammenhengen mellom klimaendringer og konflikt må diskuteres i rådet. Men Huitfeldt sa i november at det var uenighet i Sikkerhetsrådet om dette temaet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I desember la Russland ned veto mot en resolusjon som formelt knyttet klimaendringene til globale sikkerhetsutfordringer.

Juul sier tirsdag at Norge sammen med Kenya vil lede en uformell arbeidsgruppe som skal se på temaet.

Utfordret om kuppmakere

Under pressekonferansen utfordret en journalist Juul om bølgen av militærkupp som har skylt over Afrika det siste året. FN-ambassadøren svarte ikke direkte på spørsmålet om hvordan FN kan unngå å legitimere kuppmakere.

– Det er ekstremt viktig at vi som sikkerhetsråd uttrykker tydelig og samlet at vi ikke vil akseptere en militær maktovertakelse, sa Juul.

Hun la til at hun tror tydelige beskjeder fra et samlet sikkerhetsråd bidrar positivt til situasjonen på bakken.

– Når folk går ut i gatene for å demonstrere, og de vet at Sikkerhetsrådet har uttrykt sine meninger, så utgjør det en positiv forskjell, sier FN-ambassadøren.