Lysbakken advarer Vedum

SV-leder Audun Lysbakken ber regjeringen være mer frampå med økonomiske krisetiltak enn den forrige regjeringen var. Foto: Heiko Junge / NTB
SV-leder Audun Lysbakken ber regjeringen være mer frampå med økonomiske krisetiltak enn den forrige regjeringen var. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV-leder Audun Lysbakken ber finansministeren passe seg for to fallgruver når han planlegger nye krisetiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lysbakken mener det er for tidlig å avgjøre om de økonomiske krisetiltakene som finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) varslet torsdag, er tilstrekkelige.

Men regjeringen må planlegge vinteren godt, advarer han.

– Vårt signal til regjeringen nå er at når de nå planlegger for ulike utfall, så er det viktig å unngå to feil som den blå regjeringen begikk, sier Lysbakken til NTB.

– Den ene var at høyreregjeringen gjentatte ganger ikke var klar med nødvendige økonomiske tiltak når det ble stammet inn. Det er viktig å ha en plan for det hvis vinteren skulle bli tøff, slik at man ikke hele tida er bakpå med det, slik høyreregjeringen ofte var, sier han.

– Noen få rike og store fikk en altfor stor del av pengene

Det andre er ifølge Lysbakken at den forrige regjeringen ikke tok nok sosiale hensyn.

– Det var noen få rike og store som fikk en altfor stor del av pengene. Og regjeringen sa nei til for eksempel utbyttestopp og krav om null oppsigelser. Sett i ettertid ville vært åpenbart vært rettferdig å legge det inn i ordningen, sier han.

– Den nye regjeringen må gjøre dette bedre enn Erna Solberg gjorde.