Høyre: – Regjeringen lurer frivilligheten

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) måtte forsvare kutt i flere finansieringsordninger for frivilligheten i Stortinget tirsdag.
Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) måtte forsvare kutt i flere finansieringsordninger for frivilligheten i Stortinget tirsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Ved å skrote gaveforsterkningsordningen og krympe skattefritaket på gaver snyter regjeringen frivillige organisasjoner for millioner av kroner, hevder Høyre.

– Får statsråden en vond smak i munnen, ville kulturpolitisk talsperson i Høyre, Tage Pettersen, vite da han konfronterte kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) i Stortingets muntlige spørretime tirsdag.

Han peker på at regjeringen har kuttet i to ordninger som stimulerer til privat medfinansiering, for å kunne gi 150 millioner ekstra til momskompensasjon.

– Overraskelse

– Dette kom som en stor overraskelse. Det kan bety tapte gaver på 400 millioner kroner, hevdet Pettersen.

– Regjeringen lurer frivilligheten trill rundt. Var dette et arbeidsuhell, ville han vite.

– Det finnes ingen beviser på at gaveforsterkningsordningen har bidratt til mer private penger inn i kulturen. Tvert imot sier mange at ordningen ikke er noe insentiv. Det er ikke slik at disse pengene forsvinner, svarte Trettebergstuen.

Gaveforsterkningsordningen ble opprettet av Solberg-regjeringen i 2014 for å stimulere til flere private donasjoner til kunst- og kultur. Ordningen gir kulturaktører mulighet til å søke om å få 25 øre fra staten for hver krone som gis i privat støtte.

Har advart

Flere organisasjoner, blant dem Sykehusklovnene, har advart kraftig mot å skrote ordningen.

Trettebergstuen mener på sin side at det er grunnleggende urettferdig at foreninger får mer penger fra staten jo flinkere de er til å samle inn private midler.

Hun avviser også at skattefritaket er avviklet.

– Men vi senker grensa fra 50.000 til 25.000 kroner. Hvis vi ser nærmere på ordningen, holder de fleste giverne seg godt under grensa på 25.000, sier hun.

Personvernpolicy