Frp fjerner elavgiften i alternativt budsjett

<p>Finanspolitisk talsperson Hans Andreas Limi og Frp-leder Sylvi Listhaug vil fjerne hele elavgiften og ta igjen de tapte inntektene blant annet gjennom økt utbytte fra Statkraft. Foto: Terje Pedersen / NTB</p><p></p>
Finanspolitisk talsperson Hans Andreas Limi og Frp-leder Sylvi Listhaug vil fjerne hele elavgiften og ta igjen de tapte inntektene blant annet gjennom økt utbytte fra Statkraft. Foto: Terje Pedersen / NTB

Frp kutter ikke i elavgiften – de kvitter seg med den. En rekke skatter og avgifter reduseres i partiets alternative statsbudsjett som ble lagt fram torsdag.

Partiet oppgir at brede kutt i skatter og avgifter blant annet skal finansieres med 27,6 milliarder kroner i utbytte fra Folketrygdfondet, samt økt utbytte fra Statkraft – «som tjener gode penger på høy strømpris».

– De høye prisene vil først og fremst ramme helt vanlige folk, samtidig som staten tjener store penger på høy oljepris, og både staten og kommunene tjener godt på de svært høye strømprisene. Vi mener denne rikdommen bør deles med vanlige folk og vil derfor kutte i avgiftene, sier finanspolitisk talsperson Hans Andreas Limi i en pressemelding.

Frp vil blant annet:

* Fjerne både elavgiften og moms på strøm.

* Redusere veibruksavgiften på diesel og bensin til 1 kroner literen.

* Kutte matmomsen fra 15 til 12 prosent.

* Kutte personfradraget for alle skattebetalere.

* Fjerne emballasjeavgiften på brusbokser og flasker.

* Redusere avgiftene på alkohol og snus.

Husholdninger som bruker 20.000 kilowattimer i året, vil spare over 11.000 kroner med en strømpris på 1,09 kroner kilowattimen, ifølge Frp.

Partiet hevder reduksjonene i bilavgiftene vil gi besparelser på mellom 2.000 og 5.000 kroner, avhengig av forbruk og kjørelengde, i forhold til regjeringens budsjettforslag.

«Symbolske klimatiltak»

En person som tjener 450.000 kroner, må betale 2.600 kroner mindre i skatt med Frps forslag. Partiet vil også heve bunnfradraget i formuesskatten til 2 millioner kroner.

Frp kutter dessuten i bevilgningene til NRK og dropper det som karakteriseres som «det symbolske klimaprosjektet Langskip».

– Frps alternative statsbudsjett handler om å stoppe sløsingen og bygge Norge. Det betyr at vi må slutte å sende milliarder av kroner hver eneste år til symbolske klimatiltak, bistand uten effekt og feilslått innvandring og integrering, sier partileder Sylvi Listhaug.