Høyre refser regjeringens atomgrep: – Utrolig

Høyres Ine Eriksen Søreide er sterkt kritisk til den nye regjeringens atomvåpenpolitikk.
Høyres Ine Eriksen Søreide er sterkt kritisk til den nye regjeringens atomvåpenpolitikk. Foto: Geir Olsen / NTB

Støre-regjeringen vil gå inn som observatør til FN-traktaten om atomvåpenforbud. Helt uforståelig, mener tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Støre-regjeringen vil gå inn som observatør til FN-traktaten om atomvåpenforbud. Helt uforståelig, mener tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Jeg mener det er et helt uforståelig valg de har tatt. Det er utrolig at de velger å legge seg ut med allierte som det første de gjør, sier Eriksen Søreide til NTB.

Hun viser til den nye regjeringsplattformen fra Hurdal, der Arbeiderpartiet og Senterpartiet varsler at Norge skal delta «som observatør på statspartsmøtene til traktaten om forbud mot kjernevåpen».

Formuleringen har vakt oppsikt hos allierte i Nato.

– Hva de oppnår med det, kan man jo bare lure på, bortsett fra masse reaksjoner fra våre nærmeste allierte, sier Eriksen Søreide.

– Det mener jeg er en veldig dårlig start for en ny regjering.

Fikk umiddelbart reaksjoner

Den tidligere utenriksministeren forteller at reaksjonene begynte å strømme inn til Utenriksdepartementet allerede dagen før regjeringsskiftet, da Hurdalsplattformen ble lagt fram.

Dermed var det Eriksen Søreide selv som måtte ta imot.

– Det skapte umiddelbart reaksjoner, sier hun.

– Og det er ikke så rart, for det både bryter med Natos linje. Norge vil være eneste Nato-land som deltar som observatør, sier Eriksen Søreide, som nå er utenriks- og forsvarspolitisk talsperson for Høyre på Stortinget.

Høyres standpunkt er ifølge Eriksen Søreide at Norge heller bør satse på arenaer for kjernefysisk nedrustning der også atomvåpenmaktene deltar.

Ingen stater med atomvåpen er med i forbudstraktaten, og ingen av de allierte i Nato har signert den.

Ikke aktuelt å signere

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) tar kritikken med fatning.

Han understreker at det ikke er aktuelt for Ap-Sp-regjeringen å slutte seg til traktaten. Norge støtter Natos linje fullt og helt, forsikrer forsvarsministeren.

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp). Foto: Fredrik Hagen / NTB
Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp). Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Så det er ikke noen grunn til å bekymre seg for noen endring, sier Enoksen til NTB.

Natos standpunkt er at det vil være nødvendig for Nato å ha atomvåpen så lenge det fins atomvåpen i verden – selv om målet på sikt er en atomvåpenfri verden. Dette ble gjentatt av Natos generalsekretær Jens Stoltenberg da han møtte pressen etter alliansens forsvarsministermøte i Brussel fredag.

Nato-møte i Brussel

Under forsvarsministermøtet, der også Enoksen deltok, ble det holdt et eget møte i Natos kjernefysiske planleggingsgruppe. I etterkant av møtet bekrefter Enoksen at den nye norske linjen ble diskutert.

– Det ble tatt opp, og reaksjonene var som forventet, sier han.

Stoltenberg sier han ikke vil gå i detalj om Natos interne diskusjoner. Men også han bekrefter at forbudstraktaten kom opp.

– Vi hadde gode og konstruktive samtaler i dag, sa Stoltenberg på spørsmål fra norsk presse i etterkant av forsvarsministermøtet i Brussel.

Han minnet samtidig om hvor viktig det er at medlemslandene konsulterer sine allierte i slike saker.

– Viktigheten av slike konsultasjoner ble understreket på møtet.

Personvernpolicy