Carl I. Hagen (Frp) er historiens eldste innvalgte stortingsrepresentant

Carl I. Hagen fotografert i Stortinget i 2017. Nå er han klar for sin niende periode i det norske parlamentet.
Carl I. Hagen fotografert i Stortinget i 2017. Nå er han klar for sin niende periode i det norske parlamentet. Foto: Heiko Junge / NTB

Slår 94 år gammel rekord.

Da Bondepartiets Erik Mathiassen Enge ble valgt inn på Stortinget i 1927 var han 75 år og sju måneder. Han møtte fra 1928, nesten 76 år gammel. Han var dermed, etter det ABC Nyheter har kunnet fastslå, den eldste som har blitt valgt inn og startet en ny periode på Stortinget.

Det er han ikke lenger. Etter valget er det nemlig klart at Fremskrittspartiets gamle formann og mannen som bygde partiet, er valgt inn for sin niende periode på Stortinget. Hagen er født 6. mai 1944, og er dermed 77 år og fire måneder gammel.

– Da blir jeg i hvert fall husket for noe

– Visste i at du er den eldste noensinne til å bli valgt inn på Stortinget?

– Å? Ja, fordi Astrid Nøklebye Heiberg, hun kom inn som vara...

– Nettopp, men den hittil eldste innvalgte var Bondepartiets Erik Mathiassen Enge, som var nærmere 76 år da han ble valgt inn i 1927. Hvordan føles det å være historisk?

– Hehe, det kjennes veldig bra. Da blir jeg i hvert fall husket for noe.

– Du blir nok husket for mer enn det...

– Ja, jeg har jo fortsatt formannsrekorden, med 28 år som partileder. Jeg ser Erna Solberg kan gå for den, hun er inne i sitt 18. år nå.

Vikar var 85 år

Vararepresentant til Stortinget for Oslo, Astrid Nøklebye Heiberg (H) ble i januar 2018 historiens eldste fast møtende stortingsrepresentant , da hun, 81 år gammel, fikk plassen idet Nikolai Astrup ble tatt opp i regjering. Heiberg døde i april i fjor.

Den eldste som noen gang har møtt som representant på Stortinget er Agnete Tjærandsen (H), som var nesten 86 år gammel da hun vikarierte for representanten Margunn Ebbesen i september 2018.

For øvrig har de vært tynt med gamle mennesker på Stortinget dette årtusenet. John Alvheim (Frp) ble innvalgt som 71-åring i 2001, Inge Lønning (H) var med sine 67 år eldstemann i 2005. I 2009 var Arbeiderpartiets Arne L. Haugen (70) den mest tilårskomne, og i 2013 var 68 år gamle Svein Flåtten (H) eldst. I 2017 var det Martin Kolberg (Ap) som kom inn med høyest alder, han var 68.

Hagen har bedt om komité

Med sine 77 år vil Carl I. Hagen altså være 81 år når perioden er over.

Hagen ønsker seg en plass i kontroll- og konstitusjonskomiteen, og påpeker at komiteen blir spesielt viktig om det blir en flertallsregjering. Da vil det ikke være noe stortingsflertall som på samme måte kan være et selvstendig, løpende korrektiv, og kontrollør.

– Jeg har meddelt ønsket, men om partiet ikke vil ha en gamling i den komiteen, så respekterer jeg det.

Partiveteranen har uansett ikke troen på at en eventuell flertallsregjering med Ap, Sp og SV vil sitte perioden ut.

– Jeg tror fortsatt ikke de sitter i mer enn to år.

Personvernpolicy