Terningene: Støre ble debattens vinner, med Solberg hakk i hæl

Fra v. Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Audun Lysbakken (SV), Erna Solberg (H), Une Aina Bastholm (MDG) og Bjørnar Moxnes (Rødt) under den NRK-sendte partilederdebatten fra Stormen konserthus i Bodø fredag.
Fra v. Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Audun Lysbakken (SV), Erna Solberg (H), Une Aina Bastholm (MDG) og Bjørnar Moxnes (Rødt) under den NRK-sendte partilederdebatten fra Stormen konserthus i Bodø fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to som kniver om statsministertittelen, Jonas Gahr Støre og Erna Solberg, kom seg best gjennom den siste partilederdebatten før valget, mener kommentatorene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I beste sendetid fredag kveld fikk de ni stortingspartiene diskutere seg gjennom valgkampens siste partilederdebatt på NRK i Bodø. Ifølge kommentatorenes dom var det statsministerutfordrer Jonas Gahr Støre (Ap) som klarte seg best.

– Nå har Støre seieren i sikte, og det gjør ham selvsikker og mer lettbeint enn han har vært i tidligere debatter, skriver Vårt Land. Han ender med et terningsnitt på 5.

Også sittende statsminister Erna Solberg (H) får høye terningkast, og ender med et snitt på 4,8.

– Statsministeren er suveren i kveld, skriver VG om Solbergs innsats, og triller terningkast seks. I tillegg får hun tre femmere, fra Dagbladet, Nettavisen og TV 2 – men en treer fra Vårt Land.

NTB har gått gjennom terningkastene og vurderingene som er gitt av de politiske journalistene hos VG , Dagbladet , Nettavisen , TV 2 og Vårt Land. Sistnevnte gir partilederne fisker i garnet i stedet for terningkast, men opererer på en skala fra én til seks de også.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I debatten diskuterte partilederne blant annet skole, rødgrønt samarbeid og Nord-Norge-banen.

Moxnes og Ropstad kom verst ut

I den andre enden av skalaen finner vi Bjørnar Moxnes (R) Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Sistnevnte har vært i hardt vær denne uken med pendlerleilighet-saken, og for innsatsen i debatten får han alle terningkast fra én til fem. Vårt Land er rausest og gir Ropstad fem fisker i garnet, men av TV 2 får Ropstad en ener – og han ender på et snitt på 3.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han har åpenbart bestemt seg til å snakke til en liten gruppe av potensielle kjernevelgere. Truer blant annet med at trossamfunn kan miste støtte hvis det blir skifte, skriver TV 2.

Det gikk enda verre med Rødt-leder Moxnes. Han fikk et terningsnitt på 2,8.

– En mester i å gjentar sine slagord uansett hva spørsmålet er. Fremstår alvorlig og lite raus, men snakker til sine kjernevelgere, er VGs dom over Moxnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jevn innsats fra rødgrønn side

Blant de andre partilederne på den rødgrønne siden får Trygve Slagsvold Vedum (Sp) et snitt på terningkast 3,2, Audun Lysbakken (SV) ender på 4 og Une Aina Bastholm (MDG) får 3,2.

– Rolig og fattet. Står fast ved ultimatumet i regjeringsspørsmålet: vil Støre lete etter olje, så kan ikke MDG støtte en rødgrønn regjering, skriver Nettavisen om Bastholm.

Vedum er nok den kommentatorene er mest enige om – han får fire treere og én firer.

– Vedum fikk sjansen til å være gjenkjennelig og servere velgerne budskapet de kjenner ham på i distriktsdebatten. Da var smil og offensivitet på plass, skriver Vårt Land om Sp-lederen.

Også Lysbakken høster terningkast fra tre og oppover. Han får tre firere, én treer og én femmer.

– Sterkt når har han vil framstå som samlende kraft på rødgrønn side. Holder fortsatt koken som en av de mest erfarne, er Nettavisens oppsummering av Lysbakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uenighet om Listhaug

Guri Melby (V) blir av Dagbladet utropt som debattens vinner, og de gir henne terningkast fem – til sammen får Melby et snitt på 4,2.

– Dette var en klar forbedring fra de forrige partilederdebattene for Venstre-lederen, som endelig kom på banen som kunnskapsminister, skriver Dagbladet.

Kommentatorene spriker mest i dømmingen av Sylvi Listhaug (Frp). TV 2 gir henne terningkast seks, mens Dagbladet triller terningkast to, og snittet hennes ender på 3,8.

– Alle veier fører ikke til Nord-Norge, men alle veier fører til Listhaugs forberedte talepunkter, skriver Dagbladet, mens TV 2 mener:

– Hun er i kjempeform og klarer å hamre inn talepunktene sine gang på gang, uten at det virker krampaktig eller påtatt.