Frp vil internere ID-løse afghanere i lukkede mottak

– Alle må plasseres i lukkede mottak helt til ID er 100 prosent avklart og helst til behandlingen av søknaden er ferdig. Vi må ha kontroll på dem som kommer til Norge. Det er viktigere enn noen gang, mener Frps innvandringspolitiske talsmann, Jon Helghei. På bildet hjelper amerikanske soldater evakuerte afghanere om bord på et US Air Force C-17 Globemaster III. (Senior Airman Brennen Lege/U.S. Air Force via AP)
– Alle må plasseres i lukkede mottak helt til ID er 100 prosent avklart og helst til behandlingen av søknaden er ferdig. Vi må ha kontroll på dem som kommer til Norge. Det er viktigere enn noen gang, mener Frps innvandringspolitiske talsmann, Jon Helghei. På bildet hjelper amerikanske soldater evakuerte afghanere om bord på et US Air Force C-17 Globemaster III. (Senior Airman Brennen Lege/U.S. Air Force via AP) Foto: Senior Airman Brennen Lege / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritiserer regjeringen for å ha mistet kontrollen under evakueringen i Kabul. Amnesty International ber på sin side norske myndigheter legge til rette for at flere kan reise fra Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Strømmen av flyktninger fra Afghanistan til Norge fortsetter for fullt.

Onsdag morgen landet to nye fly med passasjerer fra Afghanistan på Gardermoen med 278 passasjerer om bord, ifølge norsk UD. Torsdag landet ytterligere tre fly fra Afghanistan med til sammen 318 passasjerer om bord.

Norge har nå evakuert totalt 970 personer fordelt på 12 flyginger til Oslo.

– Vi må ikke ta inn folk man ikke vet hvem er

Nå slår Frps innvandringspolitiske talsmann, Jon Helgheim, alarm om det han mener er manglende kontroll med hvem som hentes ut av Kabul til Norge. Han er redd personer som kan være en trussel mot rikets sikkerhet kan gjemme seg blant de evakuerte.

– Vi må sette et absolutt krav ved at vi må vite identiteten på alle som kommer til Norge. Ingen personer skal plasseres rundt i landet før man har oversikt og kontroll over identiteten. Vi vet fra tidligere kriser at det har kommet folk til Europa som utgjør en sikkerhetsrisiko i slike kaotiske situasjoner. Det må tas på høyeste alvor. Derfor er det viktig at man begrenser evakueringen til de som dette faktisk var tiltenkt og som regjeringen har forespeilet opphold, og at vi ikke tar inn folk man ikke vet hvem er. Dette bør regjeringen umiddelbart få avklart, sier Helgheim til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jobber uten en god plan og mangler kontroll

Frps innvandringspolitiske talsmann, Jon Helgheim. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Frps innvandringspolitiske talsmann, Jon Helgheim. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Han er bekymret etter motstridende signaler om hvem som får lov til å gå om bord på fly som skal evakuere afghanere til Norge.

– Sikkerheten må alltid settes i høysetet. Jeg går ut fra at Forsvaret og UD har god oversiktover hvem som jobbe for dem, men vi hører om at folk som ikke har jobba for norske myndigheter, eller hvor identiteten er ukjent, også kan være på vei til Norge. Det virker på oss som vi jobber uten en god plan og mangler kontroll på situasjonen, mener Helgheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle må plasseres i lukkede mottak helt til ID er 100 prosent avklart

Frp definerer alle som nå er på vei til Norge som asylsøkere, og derfor må behandles som dette ved ankomst.

– Alle må plasseres i lukkede mottak helt til ID er 100 prosent avklart og helst til behandlingen av søknaden er ferdig. Dette mener vi er ekstra viktig akkurat nå. Vi må ha kontroll på dem som kommer til Norge. Det er viktigere enn noen gang. Det finnes allerede en hjemmel i dag til å bruke internering i lukkede mottak når man ikke kjenner identiteten. Frp setter det som en helt grunnleggende forutsetning at man sørger for internering, påpeker Jon Helgheim, og presiserer:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å få returnert noen tilbake til Afghanistan nå, blir svært vanskelig

– Vi mener at alle som kommer fra Kabul nå må anses som asylsøkere, og ikke kvoteflyktninger. Dersom de skal få bli i landet må de ha et klart beskyttelsesbehovetter en individuell gjennomgang, understreker han.

Helgheim mener nordmenn må forberede seg på at flesteparten av dem som nå evakueres trolig vil bli her på permanent basis.

– Å få returnert noen tilbake til Afghanistan nå, med Talibans maktovertagelse, vil jeg tro blir svært vanskelig. Derfor må vi regne med at vi ikke klarer å få returnert asylsøkere på lang tid på grunn av mange hindringer. Vi kan derfor ikke være slepphendte med utsilingen i Kabul nå ettersom denne første silingen etter all sannsynlighet vil bli stående, advarer Helgheim.

Afghanere og utledninger i kø for å komme om bord i et amerikansk C-17-fly for å flys ut av Kabul. Foto: Senior Airman Brennen Lege / U.S. Air Force via AP / NTB Foto: Senior Airman Brennen Lege / AP
Afghanere og utledninger i kø for å komme om bord i et amerikansk C-17-fly for å flys ut av Kabul. Foto: Senior Airman Brennen Lege / U.S. Air Force via AP / NTB Foto: Senior Airman Brennen Lege / AP

Amnesty: – Gjør det mulig for flere å reise fra Afghanistan

Amnesty International følger den dramatiske evakueringen fra time til time. De har klare råd til hvordan norske myndigheter nå bør agere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge må bidra til en internasjonal ansvarsfordeling. Dette innebærer at Norge både må ta imot flere afghanske asylsøkere selv, og bidra med humanitær, økonomisk og teknisk støtte til andre mottakerland. Respekter prinsippet om ikke å sende flyktninger tilbake til utrygge områder eller tredjeland. Dette non-refoulment prinsippet er nedfelt i internasjonal rett, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge.

– Suspender visumkrav. Tilby humanitære visum

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: NTB scanpix
Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: NTB scanpix

Han mener det primære nå er å legge til rette for at flere kan reise fra Afghanistan.

– Alle visumkrav for afghanske statsborgere må suspenderes i det minste til sikkerhetssituasjonen gjør det mulig for ambassader og konsulater å åpne igjen og at visumprosesser kan fungere på en rask, effektiv og åpen måte, understreker Egenæs.

Han viser til at Situasjonen i Afghanistan er ustabil og uoversiktligm og oppfordrer europeiske land til å holde både nye og gamle veier åpne for afghanere som ønsker å søke beskyttelse i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Europeiske land må tilby humanitære visum i et antall som er tilstrekkelig i forhold til krisens omfang til både afghanere i Afghanistan og afghanere i nabolandene og vertslandene som Iran, Pakistan og Tyrkia. Ved å benytte Dublin-bestemmelsene om familiegjenforening vil en gjøre det lettere for afghanere å gjenforenes med familiemedlemmer som allerede er i Europa, sier Egenæs.

– Alle som nå kommer fra Afghanistan må i asylmottak

Frp på sin side maner til ekstra aktsomhet for å unngå at personer uten krav på beskyttelse kommer inn i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ønsker Frp at alle som kommer til Norge fra Afghanistan nå skal interneres inntil søknad er behandlet, eller kun de som UD ikke kjenner identiteten til?

– Alle som nå kommer fra Afghanistan må i asylmottak, og dersom man ikke kjenner identiteten må de interneres i lukket mottak.

Han mener regjeringen burde ha hatt planene for evakuering klare på et mye tidligere tidspunkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det burde ha forelagt en plan for lenge siden om hvordan dette skulle gjøres. Regjeringen må svare på hvorfor de ikke hadde noen som helst plan for en sånn situasjon. Nå må de sørge for å ha kontroll selv om det er dårlig tid. Dessverre er det nå veldig kaotisk. Men vi kan ikke bare utvide de rammene man hadde og ta med folk man ikke vet hvem er, og vi skal selvsagt ikke ha rausere regler for familiegjenforening enn det som er vanlig, sier han.

– Barn er ikke en risiko

Mer enn 20 enslige barn, mange under fem år, er så langt evakuert til Norge. Norske myndigheter har som mål å finne foreldrene deres, slik at de kan gjenforenes med barna. Jon Helgheim har dette å si om barnas fremtid på norsk jord.

– At noen barn har havnet i en vanskelig situasjon og er ivaretatt midlertidig av norske myndigheter, er for så vidt greit. Vi har full forståelse for mer bruk av skjønn der og da, fordi barn ikke er en risiko. Men vi får stadig meldinger om at det også kommer voksne uten spesiell tilknytning til norske myndigheter. Det gir grunn til stor bekymring. De som nå blir hentet hit kommer til å bli i Norge uansett. De er umulig å returnere til noe som helst sted. Derfor kan vi ikke drive en panikkartet evakueringflyplassen i Kabul, advarer Helgheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Virker som det er om å gjøre å fylle opp flest mulig fly

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Terje Pedersen / NTB
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Terje Pedersen / NTB

Selv om Frp ønsker en streng innvandrings- og asylpolitikk, er Helgheim klar på at mange av de som nå flys inn til Norge er mennesker som har krav på beskyttelse.

– Det er rett og rimelig at vi gir beskyttelse til dem som er i fare på grunn av oppdrag for norske styrker. Men nå virker det som regjeringen har mistet både kontrollen og hodet i den evakueringsprosessen vi nå ser. Det virker som det er om å gjøre å fylle opp flest mulig fly. Da kan man umulig ha god kontroll på om sikkerheten er godt nok ivaretatt.

– Ser ikke ut til at UD har kontroll

Han sier Frp var innstilt på at de som er satt i fare på grunn av oppdrag for norske myndigheter skulle få varig opphold.

– Når det kommer fly på fly på fly fra Afghanistan, og signalene tyder på at UD ikke vet hvem alle er, og vi er rause med å stille krav til familiegjenforening, da tyder det på at det kommer langt flere enn det som er signalisert. Slik som situasjonen ser ut til å utvikle seg nå, ser det ikke ut til at UD har kontroll. Derfor slår vi alarm, sier Jon Helgheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag morgen skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) dette i en epost til NTB:

– Passasjerene inkluderer både norske borgere og andre som kvalifiserer for innreise, samt afghanere med behov for beskyttelse. Det var ingen enslige mindreårige om bord, skriver Søreide.

ABC Nyheter har ikke lykkes med å få en kommentar fra norsk UD eller Afghanistankomiteen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ber Norge fremskynde visumbehandlingen

Amnesty International tar også til ordet for at Norge bør fremskynde visumbehandlingen som gjelder muligheten til arbeid, studier og familiegjenforening for afghanske statsborgere.

– Gi internasjonal beskyttelse til alle afghanere, både de som var i Afghanistan og de som var i Europa eller andre tredjestater fra midten av august 2021. Her bør vi ha fokus på å fremskynde alle pågående asylprosedyrer for afghanske statsborgere. Gjennomgå alle avviste asylsaker og saker der andre former for beskyttelse ble tilbakekalt eller ikke fornyet, slik at det kan vurderes om det har oppstått nye beskyttelsesbehov. Sørg for at afghanere som ikke kvalifiserer for flyktningstatus, får andre former for beskyttelse mot utvisning, oppfordrer John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ber alle europeiske land om umiddelbart å stoppe retur til Afghanistan.

– Afghanere som for tiden er i Europa uten legitim oppholdstillatelse, må få de nødvendige dokumenter , inkludert oppholdstillatelse, for å sikre at de fullt ut kan få ivaretatt sine menneskerettigheter og få tilgang til nødvendige offentlige tjenester.

En mor og far overrekker sin gråtende datter til en amerikansk soldat idet Taliban går til angrep på dem. Foto: Omar Haidari / Reuters/NTB
En mor og far overrekker sin gråtende datter til en amerikansk soldat idet Taliban går til angrep på dem. Foto: Omar Haidari / Reuters/NTB