USAs finansdepartement bedt om å gi Trumps skattemeldinger til Kongressen

Fra før har påtalemyndigheten i New York fått innsyn i tidligere president Donald Trumps skattemeldinger etter en høyesterettskjennelse. Arkivfoto: AP / NTB
Fra før har påtalemyndigheten i New York fått innsyn i tidligere president Donald Trumps skattemeldinger etter en høyesterettskjennelse. Arkivfoto: AP / NTB Foto: Lm Otero / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs justisdepartement har bedt finansdepartementet om å overlevere ekspresident Donald Trumps skattemeldinger til Kongressen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste årene har Trump kjempet på mange fronter for å kunne skjerme sine inntektsforhold fra alle offentlige etater. Blant dem som har bedt om innsyn, er en komité i Representantenes hus som fredag fikk medhold fra justisdepartementet.

Da Trump var president, sa daværende finansminister Steven Mnuchin nei til å dele skattemeldingene fordi han mente Demokratene ville se dem av partipolitiske årsaker.

Komiteen gikk til søksmål for å få innsyn i seks år med skattemeldinger og viste til at de trengs i en etterforskning av hvorvidt Trump har handlet i tråd med skatteloven.

Trump har 72 timer på seg

I henhold til en rettskjennelse fra januar har Trump 72 timer på seg til å protestere på beslutningen etter at Joe Bidens administrasjon formelt har endret regjeringens vurdering av saken.

I februar fikk påtalemyndigheten i New York innsyn i Trumps skattemeldinger etter en høyesterettskjennelse i forbindelse med en pågående kriminaletterforskning.

I dette tilfellet er dokumentene vernet fra offentlig innsyn. Dersom skattemeldingene overleveres til kongresskomiteen, er det mer sannsynlig at innholdet vil bli avslørt.

Siden Richard Nixon har alle amerikanske presidenter offentliggjort sine selvangivelser.