Ap: Fritt behandlingsvalg er en «fast-track» til privatisering

Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol (Ap) mener ordningen med fritt behandlingsvalg er en «fast-track» til privatisering. Foto: Terje Pedersen / NTB
Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol (Ap) mener ordningen med fritt behandlingsvalg er en «fast-track» til privatisering. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet mener helseordningen fritt behandlingsvalg tapper lokale sykehus for penger. Vinner de stortingsvalget til høsten vil ordningen avvikles.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ordningen er en «fast-track» til privatisering. Den gir fri etableringsrett til private, og så får de finansiering fra pasientens lokalsykehus. Det er en dårlig måte å bygge ut en sterk offentlig helsetjeneste på, sier helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol (Ap) til TV2.

Gjennom fritt behandlingsvalg kan pasienter i spesialisthelsetjenesten velge hvor de vil ha behandling på det offentliges regning. Pasienten kan velge mellom offentlige behandlingssteder, private som har avtale med det offentlige og private behandlingssteder som er godkjent av Helfo.

Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet er kritiske til ordningen.

– Det kommer vi til å avvikle, konstaterer Kjerkol.

Solberg: – De hadde kostet mer penger i det offentlige helsevesenet

Selv om Arbeiderpartiet mener at ordningen er en privatisering av helsevesenet, er deres plan for høsten likevel å bruke private aktører.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil finne andre måter å samarbeide med det private på, sier hun.

Statsminister Erna Solberg (H) er uenig i at fritt behandlingsvalg tapper lokale sykehus for penger.

– Disse pasientene er alle godkjent for hjelp i det offentlige helsevesenet. De hadde kostet mer penger i det offentlige helsevesenet. På grunn av måten fritt behandlingsvalg er laget på, er prisen vi betaler litt lavere enn i det offentlige, sier hun.