Ap: Fritt behandlingsvalg er en «fast-track» til privatisering

<p></p><p>Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol (Ap) mener ordningen med fritt behandlingsvalg er en «fast-track» til privatisering. Foto: Terje Pedersen / NTB</p>
Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol (Ap) mener ordningen med fritt behandlingsvalg er en «fast-track» til privatisering. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: NTB

Arbeiderpartiet mener helseordningen fritt behandlingsvalg tapper lokale sykehus for penger. Vinner de stortingsvalget til høsten vil ordningen avvikles.

– Ordningen er en «fast-track» til privatisering. Den gir fri etableringsrett til private, og så får de finansiering fra pasientens lokalsykehus. Det er en dårlig måte å bygge ut en sterk offentlig helsetjeneste på, sier helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol (Ap) til TV2.

Gjennom fritt behandlingsvalg kan pasienter i spesialisthelsetjenesten velge hvor de vil ha behandling på det offentliges regning. Pasienten kan velge mellom offentlige behandlingssteder, private som har avtale med det offentlige og private behandlingssteder som er godkjent av Helfo.

Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet er kritiske til ordningen.

– Det kommer vi til å avvikle, konstaterer Kjerkol.

Solberg: – De hadde kostet mer penger i det offentlige helsevesenet

Selv om Arbeiderpartiet mener at ordningen er en privatisering av helsevesenet, er deres plan for høsten likevel å bruke private aktører.

– Vi vil finne andre måter å samarbeide med det private på, sier hun.

Statsminister Erna Solberg (H) er uenig i at fritt behandlingsvalg tapper lokale sykehus for penger.

– Disse pasientene er alle godkjent for hjelp i det offentlige helsevesenet. De hadde kostet mer penger i det offentlige helsevesenet. På grunn av måten fritt behandlingsvalg er laget på, er prisen vi betaler litt lavere enn i det offentlige, sier hun.

Personvernpolicy