Erna Solberg om mulig regjeringsskifte: – Jeg har ikke tenkt å gi meg

Statsminister Erna Solberg (H) oppsummerte det siste halve året fredag.
Statsminister Erna Solberg (H) oppsummerte det siste halve året fredag. Foto: Hanna Johre / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) møtte fredag pressen for å oppsummere det siste halvåret. Hun brukte også muligheten til å si at hun er klar for valgkampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg leser i avisen at pressen forbereder Norge på et regjeringsskifte. La meg si det slik: Dere har tatt feil før, sier Solberg.

Hun brukte sin halvårsoppsummering til å blant annet snakke om regjeringens investeringer i nye byggeprosjekter blant annet for sykehus og veier, hvordan regjeringen omstiller Norge til det grønne skiftet og regjeringens satsing på lærere og utdanning.

I tillegg til å oppsummere det siste halve året, snakket hun også om deler av regjeringens politikk de siste åtte årene. Men Solberg er klar på at hun ikke har tenkt å gi seg:

– Jeg mener resultatene fra de siste årene er gode, og at vi har svarene på de utfordringene Norge står foran. Jeg mener en regjering ledet av Høyre er det landet trenger for å få fart på Norge, og jeg ser fram til å drive valgkamp, sa hun.

Regjeringsslitasje

– Jeg har ikke tenkt å gi meg. Jeg mener resultatene fra de siste årene er gode, og at vi har svarene på de utfordringene Norge står foran. Jeg mener en regjering ledet av Høyre er det landet trenger for å få fart på Norge, og jeg ser fram til å drive valgkamp, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Velgerne ser ikke ut til å være like fornøyd med regjeringen som regjeringen er med seg selv.

De siste månedene har det på meningsmålinger vært et solid rødgrønt flertall. Høyre og Frp har slitt, og regjeringspartnerne KrF og Venstre ligger godt under sperregrensa.

Solberg tror det handler om synlighet i saker som er viktige for partiet, saker som har blitt overskygget av pandemien. Etter åtte år ved makten begynner det også å bli regjeringsslitasje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når man sitter i regjering, så er man ansvarlig både for alle de gode tingene, men også for tingene som er litt vanskelige, og det som irriterer folk. Regjeringen har større evne til å irritere enn opposisjonen, rett og slett fordi vi gjennomfører faktiske ting, sa hun.

Godt mobiliseringsgrunnlag

Det er fortsatt to måneder til valget, men kommentatorer og analytikere har i økende grad levnet mindre sjanse for en ny borgerlig regjering til høsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg selv mener det er 50–50. Hun tror det er mobiliseringsgrunnlag for alle de fire partiene i det borgerlige prosjektet.

– Og så har vi ikke tenkt å gi oss uten sterk kamp, sa hun.

I tillegg til valgmuligheter og regjeringsslitasje, brukte Solberg sin halvårsoppsummering til blant annet å snakke om regjeringens investeringer i nye byggeprosjekter for sykehus og veier, hvordan regjeringen omstiller Norge til det grønne skiftet og regjeringens satsing på lærere og utdanning.

Turbulent halvår

Pressekonferansen kommer etter et innholdsrikt halvår for landet og for Solberg.

NRK-kommentator Lars Nehru Sand formulerer det: «Det er krevende å styre et land. Utmattende å være regjeringssjef i en krise. Umenneskelig å styre et land i en krise på andre året».

Halvåret har vært preget mer eller mindre personlige «feil» fra regjeringens medlemmer. Som statsministerens brudd på smittevernreglene under bursdagsfeiringen hennes på Geilo i mars, helseminister Bent Høie som ikke ville følge regjeringens egen beredskapsplan og vaksinere seg og Molde-ordfører Torgeir Dahls (H) samarbeid med Statsministerens kontor om et angrep på Oslo og Raymond Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politisk har regjeringen stått i stormen om vaksineprioriteringer, breddeidrett og Bergen Engine-saken. Opposisjonen har presset regjeringen til å tillate alkoholservering til maten, feriepenger til permitterte, billigere fergebilletter og pensjon fra første krone.

«Utad har dette vært Solbergs verste halvår», skriver Lars Nehru Sand.

«Hvis ikke mye snur, blir det hennes siste fullførte halvår som statsminister».

Det er mindre enn tre måneder til valget.

Lite lystige tall

I en tidligere måling i DN, var ikke tallene lystige for de borgerlige. Høyre får 21,1 prosent, mens regjeringspartnerne KrF og Venstre får henholdsvis 3,5 og 2,5 prosent. Fremskrittspartiet får 9,5 prosent.

Arbeiderpartiet er nesten dobbelt så store som Senterpartiet, med 27 prosents oppslutning.

Dermed holder Ap-leder Jonas Gahr Støre stø kurs mot regjeringskontorene, skriver DN.

– Det viser at Ap fortsetter å vinne tilbake tillit og vinne ny tillit. Det har vi tenkt å fortsette med. Dette er en god løypemelding for dagene fram mot valget. Vi kan løfte oss ytterligere, sier Støre.

Senterpartiet får 15 prosent på målingen, mens SV får 8,8 prosent. Rødt får 4,9, mens MDG ligger på 4,2.