Byrådet i Oslo går av etter mistillitsvedtak mot Lan Marie Berg

<p>Hele byrådet i Oslo går av etter at et flertall i Oslo bystyre stemte for mistillitsforslaget mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG).</p>
Hele byrådet i Oslo går av etter at et flertall i Oslo bystyre stemte for mistillitsforslaget mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Foto: NTB

Et flertall i Oslo bystyre stemte for mistillitsforslaget mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Det er klart etter en dramatisk votering i bystyret onsdag ettermiddag.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) stilte kabinettsspørsmål i saken og gjorde det klart at mistillit mot Berg ville bety hele byrådets avgang.

Da mistillitsvotumet var et faktum, fikk han ordet på nytt.

Jeg konstaterer at det er et flertall i bystyret som nå har uttrykt mistillit mot byråd Lan Marie Berg. Jeg trekker da den konklusjonen at byrådet går av, sa han.

Berg: – Jeg er svært overrasket

Byrådet blir nå sittende som et rent forretningsministerium fram til et nytt byråd er på plass.

– Det er en trist og alvorlig situasjon for byen, sier Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV).

– Jeg er svært overrasket over at Rødt i dag velger å gå sammen med Frp og høyresiden for å kaste et rødgrønt byråd, sier Lan Marie Berg på et pressetreff onsdag ettermiddag.

Hun legger til at det ikke er aktuelt for henne å sitte i et nytt byråd.

– Jeg hadde aldrede planlagt å gå av som byråd etter sommeren for å vinne valget, og sikre en stor grønn gruppe på Stortinget, sier Berg.

Byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg (MDG) møtte pressen i Oslo rådhus onsdag etter at det ble klart at byrådet går av som følge av mistillitsforslaget henne. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg (MDG) møtte pressen i Oslo rådhus onsdag etter at det ble klart at byrådet går av som følge av mistillitsforslaget henne. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Hun sier det derfor var naturlig å avklare dette nå i kjølvannet av dramaet i bystyret.

– Jeg hadde planlagt å forlate Oslo-politikken og søke permisjon om en måneds tid uansett, sier Berg.

Hun sier hun ikke har vært underlagt noe press fra byrådsleder Raymond Johansen om å trekke seg og svarer nei på spørsmål om hvorvidt Johansen utelukket at hun kunne sitte i et nytt byråd.

Vil invitere til samtaler torsdag

Ordføreren vil invitere alle gruppeledere i bystyret i Oslo til samtaler for å undersøke grunnlaget for et nytt byråd.

– Kommuneloven pålegger meg et helt spesielt ansvar nå for å se til at vi kan få et nytt byråd, og at det kommer på plass så snart det er mulig, sa Borgen til bystyret etter voteringen.

– Så jeg vil allerede i morgen invitere alle gruppelederne i bystyret, én etter én, for å drøfte med dem hvilket parlamentarisk grunnlag som nå er i bystyret.

Raymond Johansen ønsker å danne et nytt byråd i Oslo. Foto: NTB
Raymond Johansen ønsker å danne et nytt byråd i Oslo. Foto: NTB

Raymond Johansen sier han har som ambisjon å danne et nytt byråd utgått fra Arbeiderpartiet, SV og MDG.

Johansen ønsker også å fortsette det parlamentariske samarbeidet med Rødt.

– Vi har styrt Oslo gjennom seks år og er i ferd med å gjøre Oslo til en grønnere, varmere og en mer skapende by med plass til alle. Vi har ledet Oslo gjennom den største krisen etter andre verdenskrig, og vi har en plan for å ta byen trygt ut av pandemien, sa Johansen på en pressekonferanse etter bystyremøtet der byrådet valgte å gå av.

Johansen sier han avventer arbeidet ordføreren og bystyret har satt i gang med å finne en løsning for et nytt byråd.

– Sterkt kritikkverdig

Et flertall i bystyret mener at Berg har brutt informasjonsplikten i saken om milliardsprekken i Oslos nye vannforsyning.

Lan Marie Berg har på sin side holdt fast ved at hun ikke har gjort noe galt.

Berg ble kjent med saken i desember i fjor, men unnlot å informere bystyret. De ble først varslet om overskridelsene da et revidert budsjett ble lagt fram 20. mai i år.

– Det er sterkt kritikkverdig, sa Camilla Wilhelmsen fra Frp, som fremmet mistillitsforslaget mot Berg.

Ifølge Berg kunne hun ikke gi bystyret korrekt informasjon før alle steiner var snudd og etter at alle vann- og avløpsetatens beregninger og vurderinger var kvalitetssikret av noen utenfor kommunen.

Personvernpolicy