Egeland: Danmarks asylpolitikk er et skrekkeksempel

Danmarks nye asyllov er et skrekkeksempel, mener generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Danmarks nye asyllov er et skrekkeksempel, mener generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland. Foto: Cornelius Poppe / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Loven om å opprette mottakssenter for Danmarks asylsøkere utenfor Europa strider mot folkeretten, sier Flyktninghjelpens generalsekretær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jan Egeland sier Mette Frederiksen-regjeringens lov er den mest «gjerrige, smålige og hyklerske» han har sett i nordisk politikk og en alvorlig trussel mot internasjonalt arbeid med flyktninger, skriver Politiken.

– Jeg kommer til å bruke Danmark som et skrekkeksempel i mine internasjonale taler og mitt arbeid. Tidligere var det Ungarn, nå er det Danmark, sier Egeland.

– Danskene vil sitte i Nyhavn med øl og svinestek

Tanken bak loven er at folk som kommer til Danmark for å søke asyl, blir sendt til et tredje land mens asylsøknaden behandles.

– Verdens fattigste land, Libanon, Rwanda, Jordan, må holde grensene åpne for kvinner og barn som blør, mens danskene vil sitte i Nyhavn med øl og svinestek og nyte en av verdens beste velferdsordninger helt alene, hevder Egeland.

– Danmark er verken gjerrige eller smålige

Danmarks innvandrings- og integreringsminister Mattias Tesfaye er sterkt uenig i kritikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Danmark er verken gjerrige eller smålige. Vi er ett av ganske få land som lever opp til FNs målsetting om utviklingshjelp. Det handler om å bruke ressursene på å hjelpe så mange som mulig. Det er vi i full gang med å realisere, og det er jeg stolt av, skriver Tesfaye.

Den omstridte loven ble vedtatt i det danske folketinget 3. juni.