Regjeringen legger fram ny kompensasjonsordning for grensependlere

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen lover at en ny kompensasjonsordning for arbeidstakere i EØS-området er like rundt hjørnet. Foto: Vidar Ruud / NTB
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen lover at en ny kompensasjonsordning for arbeidstakere i EØS-området er like rundt hjørnet. Foto: Vidar Ruud / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge stengte grensene 29. januar, og mange utenlandske arbeidstakere står uten inntekt. Regjeringen sier at de nå vil legge fram en ny kompensasjonsordning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Detaljene i den nye ordningen er ennå ikke klare, men arbeidet er høyt prioritert, opplyser Arbeids- og sosialdepartementet til NTB.

– Med økende smittetall i Norge må vi regne med strenge restriksjoner for innreise i lengre tid. Da er det riktig å gi arbeidstakere fra EØS-området som er rammet av stengte grenser, en håndsrekning, sier arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Denne uken kunne dagpendlere fra Sverige og Finland igjen gå på jobb, riktignok med strenge testkriterier. Mange har etterlyst kompensasjon for dem som har stått uten inntekt.

Isaksen understreker at det ikke er mulig å lage en egen ordning for svensker eller finner. Ordningen de jobber med nå, vil derfor gjelde alle arbeidstakere i EØS som har tjent opp rettigheter, opplyser han.

– Regjeringen har hele tiden understreket at arbeidstakere fra EØS-området som har rettigheter i Norge, vil få utbetalt dagpenger av Nav dersom de blir permittert, sier han.

– Samtidig ligger vurderingen av permitteringsgrunnlaget hos partene i arbeidslivet og den enkelte arbeidsgiver, ikke hos departementet. Det er derfor vi må lage en ny ordning, sier Isaksen.