Navalnyjs anke avvist i ankedomstol

<p>Alexei Navalnyjs anke ble avvist. </p>
Alexei Navalnyjs anke ble avvist.  Foto: Pavel Golovkin / AP

En ankedomstol i Moskva opprettholder dommen mot Aleksej Navalnyj, men forkorter den flere år lange straffen med halvannen måned.

Navalnyj ble fengslet da han returnerte fra Tyskland i forrige måned, og fikk da en tidligere betinget dom omgjort til ubetinget fengsel i to år og åtte måneder.

Han anket, men lørdag ble anken avvist. Ankedomstolen besluttet likevel å regne seks uker han har sittet i husarrest, til soningen som allerede er gjennomført, slik at resterende soningstid blir halvannen måned kortere.

Navalnyj ble fengslet for å ikke å ha meldt seg jevnlig hos politiet som følge av dommen fra 2014. Han kunne imidlertid ikke melde seg da han befant seg i Berlin der han fikk behandling etter å ha blitt forgiftet i Russland.

Når anken nå er avvist, må han sone de neste to og et halvt årene i en arbeidsleir.

Med fatning

Navalnyj tok rettens kjennelse med fatning, og en video viser at han lo da den ble lest opp av dommer Dmitrij Balasjov. Hans advokater sier de vil fortsette kampen mot dommen i domstolene.

I retten satt han i et glassbur, iført en rutete skjorte, og smilte, vinket og viste v-tegnet til tilhørerne.

I sin forsvarstale siterte han både bibelen og Harry Potter og sammenlignet president Vladimir Putin med Voldemort.

Han kalte hele prosessen absurd og oppfordret russerne til å handle for å gjøre Russland til et bedre sted.

– Myndighetenes jobb er å skremme dere og overbevise dere om at dere står alene. Vår Voldemort i palasset sitt vil også at jeg skal kjenne meg utestengt, sa han.

Etter at han ble fengslet, slapp Navalnyj en video der han anklaget Putin for å være eier av et enormt palass under bygging på svartehavskysten.

Aktor langet imidlertid ut mot ham og sa han opptrådte som om han sto over loven og hadde rett til å gjøre som han vil.

Enda en rettssak

Kjennelsen kom bare timer før han må stille i retten igjen, tiltalt for å ha kalt en krigsveteran forræder på Twitter i fjor. Han risikerer en bot på tilsvarende 120.000 kroner i den saken.

Navalnyj hadde latterliggjort den 94 år gamle veteranen fra annen verdenskrig som opptrådte i en reklame for grunnlovsreformen som president Vladimir Putin sto bak, og som åpnet for at Putin kan bli sittende til 2036.

Russland er kommet under økende vestlig press for å løslate Navalnyj etter at han ble pågrepet i passkontrollen i januar.

Han hadde da tilbrakt flere måneder på sykehus og i rekonvalesens i Berlin etter angrepet med giften novitsjok, som han anklager russiske myndigheter for å stå bak.

Pågripelsen utløste omfattende protester over hele landet. Over 10.000 mennesker ble arrestert, EU truet med nye sanksjoner, og Den europeiske menneskerettsdomstolen har krevd at han settes fri.

Personvernpolicy