Frp vil likevel sikre arbeidsledige feriepenger

Sylvi Listhaug (Frp) foreslår en midlertidig ordning for 2020 og 2021 som sikrer arbeidsledige feriepenger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Sylvi Listhaug (Frp) foreslår en midlertidig ordning for 2020 og 2021 som sikrer arbeidsledige feriepenger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk som har vært permittert og mottatt dagpenger, bør få feriepenger både i sommer og neste sommer, mener Frp. Men Ap, SV og Rødt vil ha en permanent ordning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Retten til feriepenger når man går på dagpenger, ble borte i 2015. Tidligere gjennom pandemien har Arbeiderpartiet, SV og Rødt gjentatte ganger krevd at dette igjen bør komme på plass.

Det er i forbindelse med behandlingen av den så langt siste krisepakken at også Frp nå foreslår en midlertidig ordning som sikrer feriepenger til permitterte som har mottatt dagpenger for 2020 og 2021.

– Det er en helt ekstraordinær situasjon, mange er bekymret for hvordan de skal betale regningene sine. Nå ønsker vi en ordning som sikrer at de har anledning til å betale husleie, lån og andre utgifter, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug i en epost til NTB.

SV, Ap og LO forventer varig løsning

– Jeg synes det er feil å gjøre dette midlertidig. Det bør være en ordning som gjelder i arbeidslivet, sånn at de som er permitterte kan opparbeide rettigheter for feriepenger når de går permittert, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet vil trolig likevel støtte forslaget.

Finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski i SV mener at fallhøyden for Frp nå er stor.

– Etter å ha stemt mot feriepenger for arbeidsløse gang etter gang er det vanskelig å tro helt på Frp. Jeg forventer at Frp nå går med på en fullgod og varig løsning for alle som har vært arbeidsløse, alt annet er et svik.

– Ikke lettere å være ledig i årene som kommer

LO har siden feriepenger på dagpenger ble fjernet i 2015 jobbet for å få dette på plass igjen. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener det ikke er grunn til at ordningen skal være midlertidig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Akkurat som det ikke finnes noen grunn til å tro at det vil være lettere å være ledig eller permittert i årene som kommer. Derfor må dette bli en permanent ordning, sier han til FriFagbevegelse.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes peker på at Rødt allerede i fjor sommer stilte forslag om å gjeninnføre opptjeningen av feriepenger for dagpengemottakere, men ble nedstemt av Frp og regjeringspartiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Rødt ønsker at ordningen skal være permanent.

– Det er bra at Frp endelig anerkjenner problemet de selv skapte da de satt i regjering, med at de arbeidsledige som er tilbake i jobb ikke har opptjent feriepenger og risikerer å måtte gå en måned uten inntekt til å dekke strøm, husleie og andre nødvendige utgifter, sier Moxnes til NTB.