Republikaner-topper vil ikke anerkjenne Biden som president

<p>President Donald Trump, sammen med republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, under en tidligere pressekonferanse utenfor Det hvite hus. Foto: AP / NTB scanpix</p>
President Donald Trump, sammen med republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, under en tidligere pressekonferanse utenfor Det hvite hus. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Majoriteten av republikanere fra Senatet og Representantenes hus nekter fortsatt offentlig å anerkjenne Joe Biden som valgvinner og USAs neste president.

Det kommer frem i en undersøkelse Washington Post har gjennomført.

Avisen stilte samtlige av de 249 nåværende republikanske medlemmene i «Huset» og senatorer et enkelt spørsmål: «Hvem vant valget?»

Kun 29 valgte å avgi svar. Av disse oppga 27 at de anerkjente Biden som valgets vinner.

Biden fikk 81.284.062 stemmer

Alle de øvrige forholdt seg tause og nektet å flagge synspunkt i det avgjørende spørsmålet.

Det til tross for at Biden er tilkjent 306 valgstemmer mot Trumps 232 valgstemmer. Stemmefordelingen viser 81.284.062 stemmer i Bidens favør, tilsvarende 51,3 prosent av stemmene.

Trump fikk totalt 74.221.849 stemmer, tilsvarende 46,9 prosent av de avgitte stemmene.

– Vi har talt opp tre ganger, resultatet er det samme

Donald Trump har gjentatte ganger kommet med anklager om omfattende valgjuks, selv om dette gang på gang er tilbakevist av offisielle myndigheter og valgansvarlige i de ulike delstatene.

En rekke søksmål er avvist, men Trump og hans allierte nekter likevel å gi opp.

Etter oppfordring fra Trump måtte det en tredje omtelling til i Georgia for å vise at Biden vant.

– Vi har nå talt opp lovlige stemmer tre ganger, og resultatet er fortsatt det samme, sier Georgias øverste valgansvarlige, republikaneren Brad Raffensperger, ifølge New York Times.

– Jeg vant dem alle sammen med stor margin

Av de rundt fem millioner lovlige stemmene har Biden vunnet med rundt 12.000 stemmer, ifølge avisen.

Under et folkemøtet i Georgia før helgen gjentok Trump gjentok sine udokumenterte påstander om valgfusk.

– Jeg vant alle vippestatene med stor margin, hevdet Trump, stikk i strid med resultatene av opptellingen av stemmene.

Ville presse guvernør

Trump skal også ha forsøkt å presse guvernøren i Georgia til å kalle inn til et ekstramøte i delstatens lovgivende forsamling med sikte på å omgjøre valget.

Senatorvalget i Georgia 5. januar vil avgjøre hvem som får flertall i Senatet i minst to år framover, noe som er svært viktig for påtroppende president Joe Biden.

Dersom demokratene vinner begge setene, blir det 50–50 i Senatet, og påtroppende visepresident Kamala Harris' stemme avgjør ved stemmelikhet.

Personvernpolicy