Republikansk minister i Georgia under hardt press fra Trump-tilhengere

Brad Raffensperger har vært i medienes – og sitt eget partis – søkelys etter valget.
Brad Raffensperger har vært i medienes – og sitt eget partis – søkelys etter valget. Foto: Brynn Anderson / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Georgias administrasjonsminister Brad Raffensperger er under enormt press fra sitt eget parti for å forkaste stemmer og gi Donald Trump seier i delstaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Raffensperger, som selv er republikaner, er blitt kalt «RINO» (Republican in name only) av presidenten på Twitter. Georgias to senatorer David Perdue og Kelly Loeffler mener han ikke har greid å levere ærlige og åpne valg. Uten bevis for sin anklage har de to bedt ham om å gå av umiddelbart.

Perdue og Loeffler stilte begge til valg, men må begge nå ut i en andre valgomgang i januar, ettersom de ikke oppnådde 50 prosent av stemmene.

Knapp Biden-seier

Den republikanske senatoren Lindsey Graham anklages til og med for å ha forsøkt å påvirke ham direkte. Raffensperger sier Graham spurte ham om han har makt til å forkaste visse forhåndsstemmer. Raffensperger tolket spørsmålet som en oppfordring til å annullere visse stemmesedler som er avgitt på lovlig vis, opplyser Raffensperger selv til Washington Post.

I intervjuet sier han også at han opplever økt press fra partifeller i Republikanerne som håper at omtellingen i Georgia vil føre til at Joe Biden likevel ikke vinner delstaten. Biden fikk om lag 14.000 stemmer flere enn Donald Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Graham: – Tåpelig

Raffensperger kommer med uttalelsen samtidig som valgfunksjonærer over hele Georgia jobber med å telle hver eneste stemmeseddel for hånd ettersom Biden vant med så knapp margin.

Sist gang en presidentkandidat fra Demokratene vant i Georgia, var da Bill Clinton vant i 1992.

Graham selv sier at han under samtalen med Raffensperger forsøkte å finne ut hvordan «disse signatur-tingene fungerer». Han sier også at Raffensperger var god på å forklare ham hvordan de verifiserer underskrifter.

Raffenspergers tolkning om at han antydet at lovlig avlagte stemmer burde forkastet, beskriver han som «tåpelig».

Signaturer sjekkes

I Georgia må velgere signere en konvolutt når de leverer inn en forhåndsstemme. Valgfunksjonærene har plikt til sikre at underskriften er den samme som på søknaden om å levere forhåndsstemme og som i valgregisteret.

Lindsey Graham skal også ha spurt Raffensperger om politiske holdninger kan ha ført til at valgfunksjonærer har godkjent stemmesedler med signaturer som ikke stemmer overens med de andre signaturene.